Szelkó-tó

2021.11.02. 17:16

Rekorddal zárult a nyíregyházi gyűrűzőtábor

Minden várakozást messze fölülmúlt az a madármennyiség, amit Petrilláné Bartha Enikő ornitológus és az E-misszió Egyesület hagyományos őszi gyűrűzőtáborában kézre került a nyíregyházi Szelkó-tónál. 686 gyűrűzött madár négy nap alatt: ez több, mint az előző három évben összesen!

- Október 22-26. között volt olyan nap, hogy 200-nál több madárra került új gyűrű, holott máskor három-négy nap alatt sem fogtunk ennyit. A kézre került fajok száma is jócskán felülmúlja a megszokottat: összesen 23 különböző madárfajra került jelölőgyűrű – tájékoztatott az eredményekről dr. Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke.

- A biometriai adatok alapos dokumentálása után minden példányt szabadon engedtünk, és ha bármikor a világ valamelyik részén újra megfogják őket, pontosan tudni lehet majd az „előéletüket”, ami nagyban segít a fajok életmódjának, vonulási szokásaiknak megismerésében, ezáltal védelmükhöz is hasznos információkat nyújt. A tábor ideje alatt 21 korábban gyűrűzött madarat is sikerült visszafogni.

- A program ideje alatt mintegy 100 érdeklődő – kisgyerekes családoktól a madarászat iránt komolyabban érdeklődő amatőr természetbúvárokon át a nyugdíjasokig – látogatott ki a táborba, s testközelből megismerkedhettek az ősszel itt tartózkodó madarakkal és az ornitológia szakmai szépségeivel. A gyönyörű napos időben a tavon időző madártömeget is alaposan szemügyre lehetett venni. Petrilláné Bartha Enikő minden gyűrűzött fajt lebilincselő stílusban bemutatott a látogatóknak, és természetesen a legnagyobb élmény ezúttal is az volt a gyerekeknek, hogy közreműködhettek a madárkák elengedésében.

Fotók: E-misszió Egyesület

- Nem csupán a madarak száma alakult várakozáson felül, de a „dobogós helyeken” is alakult a sorrend. Általában a széncinege, kékcinege, és a fekete rigó a leggyakrabban kézre kerülő fajok. Ezúttal viszont a fenyőpinty kúszott fel a harmadik helyre (98 gyűrűzött példány) a széncinege (159) és a kék cinege (124) mögött, és a fekete rigó (37) csak az ötödik lett az erdei pinty (75) mögött.

- A tőlünk távozó, a még vonulásban levő, illetve a téli időszakot nálunk töltő fajok is nagy számban megjelentek. A madárvilág „törpéi”: a sárgafejű királyka, az ökörszem, a csilpcsalp füzike mellett olyan „óriások” is kézre kerültek, mint a karvaly, a zöld küllő, vagy a szajkó. Az idei gyűrűzőtábor tehát különleges élmény volt minden szempontból. Különösen jó volt látni, hogy mennyi ember érdeklődik még a körülöttünk megmaradt természet ilyen kincsei iránt – tette hozzá a természetvédelmi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában