jegyzet

2021.11.09. 18:00

Titok

Lehet szépen öregedni.

Jernei Gábor

Ennek egyik, ha nem a legfontosabb feltétele, hogy ez ne magányosan történjen. A napokban ütötte meg a szememet egy mondat: magányosan élni olyan, mint ha naponta tizenöt szál cigarettát szívnánk el, azaz az egyedüllét szépen lassan, de annál biztosabban rombolja az egészségünket.

Szerencsések tehát azok, akik társsal együtt idősödnek. Közülük láttak vendégül negyven párt, akik fél évszázaddal ezelőtt fogadtak hűséget egymásnak, és ezt az esküjüket a mai napig tartják. Öröm volt nézni, ahogy ezeknek a házaspároknak még most is volt mosolyuk egymásra, valamelyikük keze olykor elindult, hogy picit megsimogassa társát, ahogy még most is éreztették egymással, a szerelem talán elmúlik, de a szeretet, a megbecsülés megmaradhat, hiszen lám, most is egymás mellé simulva ünnepelnek közel húszezer együtt töltött napot.

Beszélgettem néhányukkal. Valamennyien azt mondták, mindent megbeszéltek egymással, és volt türelmük elviselni a másik nehezebb napjait. Mert amíg van kedv és akarat arra, hogy megbeszéljünk mindent, nem történhet baj. Ez a titok. Hogy nincs titok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában