Egészség

2022.01.06. 13:08

Ne feledkezzünk meg az új évben a szűrésekről sem!

A rendszeres szűrések az egészségtudatosság részét képezik.

KM

Forrás: illusztráció: Getty images

Az új esztendő kezdetén sokan fogadkoznak, hogy egészségesebb életet élnek majd. Ez azonban nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozást, a rendszeres mozgást, a káros szokások (dohányzás, alkoholfogyasztás) elhagyását jelenti, hanem azt is, hogy egészségtudatosabban éljünk, beleértve a különböző szűrővizsgálatok elvégzését. A szakértők szerint ugyanis az időben diagnosztizált, még kevésbé súlyos betegségeket sokkal könnyebb meggyógyítani, kezelni. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok, amelyek jórészt a vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségeket, illetve a rosszindulatú daganatos elváltozások minél korábbi felismerését célozzák – hívja fel a figyelmet az Affidea Magyarország. 


Időben felismerve gyógyítható 


– A halálozások 49%-át a szív-és érrendszeri betegségek okozzák. A szűrővizsgálatot általában a belgyógyász vagy kardiológus végzi. Évente körülbelül 8 ezer férfit és 10 ezer nőt diagnosztizálnak bőrrákkal, amelynek szűrése 35-40 éves kortól javasolt bőrgyógyászati vizsgálat keretében. A második leggyakoribb ráktípus, a tüdődaganat közel 6 ezer férfit és 4200 nőt érint, a szűrés itt nem kor függvénye, hanem elsősorban a dohányosoknak ajánlott. A harmadik helyen a gyakorisági listán a férfiaknál a prosztata rosszindulatú daganata áll évi 4600 esettel, ezt az urológiai szakrendeléseken manuális vizsgálattal és laborvizsgálattal szűrik, amely kiegészíthető ultrahanggal is, illetve MR-vizsgálattal, szükség esetén. Az emlőrákot évente körülbelül 8400 hölgynél diagnosztizálják, szűrési alapmódszere a röntgenmammográfia. Szintén igen sűrűn előfordul a vastagbéldaganat is, amely közel 8 ezer főt érint évente, a szűrés CT-kolonoszkópiával vagy endoszkópos vastagbéltükrözéssel történhet, ez a vizsgálat 45 év fölött 4-5 évente javasolt, illetve az eredményektől függően gyakrabban – áll az Affidea Magyarország szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Címkék#szűrés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában