Túristvándi

2022.05.14. 09:58

Hagyásfák és orchideák között

A hagyományos tájhasználat emlékét máig őrző Rókás-legelő védett gyepén éppen mostanában virágzik egyik védett orchideafajunk, az agárkosbor. Ez kiváló apropó volt, hogy a virágzó növények mellett a legelő és környékének természeti értékeit is végigjárják az érdeklődők a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival.

Fotók: Márton József

Ahogy évről évre, a HNPI munkatársai az idén is útnak indultak a részvevőkkel Túristvándi határában, hogy az agárkosbor lila egyedeit levadásszák, persze szigorúan vizuális értelemben: szemmel és fényképezőgéppel. 

A Rókáson ezúttal kicsit "szégyenlősen" nyíltak az orchideák, hatalmas virágtenger helyett csak kisebb foltokban mutatták meg magukat az év vadvirágai.

A nyárias meleg, a családias hangulat és a fás legelőre éppen kihajtott birkanyáj kárpótolt ezért. 

Ahogy a kosbort sem kilóra, a tájvédelmi körzetet sem években mérik, de azért így sem feledkeztek el megemlékezni róla, hogy a Szatmár-Beregi TK az idén éppen 40 éves. Az idei túrán kicsit ennek is tisztelegve barangolták be a TK egyik emblematikus helyszínét, a mindig más arcát mutató Rókás-legelőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában