Nyíregyháza

2022.06.10. 18:17

A könyvek az egyik legnagyobb értékei a világnak

Ez a néhány nap a könyvek, az olvasók, a szerzők, a kiadók és a könyvtárak ünnepe.

Fotó: Sipeki Péter

– Olvasni jó, olvasni öröm – így fogalmazott a 93. ünnepi könyvhét és 21. gyermekkönyvnapok nyíregyházi eseményeinek ünnepélyes megnyitóján péntek délután dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere arról is mesélt, hogy fiatal korában rengeteget olvasott, és hogy számára a nyomtatott könyvek jelentik az igazi élményt még most, a digitális bumm közepén is.

– Annak, aki szeretne az időben utazni, akár a múltba, akár a jövőbe, nem kell mást tennie, mint elővenni egy könyvet, s ebben a könyvtárak nagy segítséget jelentenek. És bár az elmúlt két év ezen intézmények számára sem volt könnyű, a nyíregyházi könyvtár éppen ebben az időszakban érte el a legnagyobb sikerét, amiért nagy köszönet illeti az ott dolgozókat – tette hozzá.

Az egyik legnagyobb érték

– Nyíregyháza városának van szíve és lelke, ami többek között annak is köszönhető, hogy a kultúrát a legfontosabb értékek között tartják számon és ennek megfelelően kezelik – így fogalmazott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szintén a nyomtatott könyvek mellett tette le a voksát.  

– A könyvek az egyik legnagyobb értékei a világnak – ezt mondta Tomasovszki Anita, a rendezvénysorozatot szervező megyei könyvtár igazgatója, aki hozzátette: a könyvhét felhívja a figyelmet a kötetekre, az írókra, a költőkre, a kiadókra, az olvasókra és a könyvtárakra egyaránt. 

– Nekünk az olvasók a legfontosabbak, azért dolgozunk, hogy a lehető legideálisabb körülmények között tölthessék el nálunk az idejüket. Ezért több intézményünket felújítottuk, kialakítottuk a kultúrkuckót, a képregénytárat, és azt tapasztaljuk, hogy ezt meghálálják az olvasók. Mert szerencsére minden korosztály olvas, igaz ugyan, hogy mást és máshogyan, de a könyv örök.

Fontosak a találkozások

– Az alkotás nagyon magányos foglalkozás, hiszen az író, miközben hóna alá csapja a nyelvet és a történetet, egyedül van. Társaságra csak az olvasókkal lelhet, a szöveg életre csak ekkor kelhet. Az a kérdés, hogyan tehető mindez közösségi élménnyé? Ma már szinte minden a közösségi tereken zajlik, de én közösségben még az ősi minőséget keresem, azt az állapotot, amikor a későbbi  mesélők még hallgatók voltak – erről beszélt a József Attila-díjas író, Ugron Zsolna, az Úrilányok Erdélyben, az Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai vagy a Hollóasszony című regények szerzője.

Azt mondta, a könyvhét kiváló alkalom arra, hogy az olvasók beszélgessenek kedvenc szerzőikkel, rohamosan elmagányosodó társadalmunkban pedig a személyes találkozásoknak minden korábbinál nagyobb a jelentőségük. – Ez a néhány nap az olvasók ünnepe, de a nyelvé is – vajon rácsodálkozunk elégszer, hogy milyen csodálatos is a magyar nyelv? – tette fel a kérdést a népszerű író és hozzátette: a könyvhét egy röntgenfelvétel, pillanatnyi látlelet a magyar irodalomról, és ebben az olvasóknak kulcsszerepük van, hiszen nélkülük nem sokáig maradhat életben a szöveg.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában