Tiszadob

2022.09.03. 07:00

Guinness-rekord szemtanúi lehettek Tiszadobon

Rekord a szarvasgulyásból.

Táma Miklós a hatalmas üst mellett

Fotó: Sipeki Péter

Egy Guinness-rekordnak is szemtanúi lehettek mindazok, akik augusztus 27-én ellátogattak Tiszadobra az Andrássy-kastélyhoz, ahol az idei Országos Vadásznapot rendezték meg: Támba Miklós és csapata 2300 liter szarvasgulyást főzött.

Mindenki megkóstolhatta

A gasztronómiai különlegesség készítésekor reggel 7 órakor gyújtották meg a tüzet, a déli harangszó után pedig egy jó fél órával már mindenki megkóstolhatta az ételt, amelyhez az alapanyagot a megye vadásztársaságai adták össze.
Mint érdeklődésünkre Támba Miklós elmondta, ugyanúgy kell mindent csinálni ilyen nagy tételben is, mintha egy kisebb lábasban főzne. Az étel elkészítésekor végig jelen volt Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora.

Háromezer adag

– Mint gasztronómiai méret, annyira nem különleges a 2300 liter leves, hiszen a hazai rekordok többsége a nagy méretű ételek készítésével indult több mint két évtizede, az viszont már igen ritka, hogy valaki vadhúsból mint alapanyagból készítsen ételt. Nyilván az esemény jellege, a vadásztalálkozó a meghatározó abban, hogy ilyen rendkívüli vállalkozással ünnepeljék meg ezt a napot. A jelenlegi összesített adataink szerint közel 1400 kilogramm hús került a levesbe, s a hozzáadott vízzel együtt az éttermi norma szerint kalkulálva ez háromezer adagra elegendő étel. Ilyen nagy mennyiségű vadételből készült gulyáslevest még senki sem főzött. Ez egy nagyon érdekes és izgalmas rekord, magasra tették a mércét az étel készítői – magyarázta Sebestyén István.
– Az előkészítő munkálatok óta, vagyis reggel 6 órától itt vagyok, vezetem a jegyzőkönyvet, hogy mi minden kerül bele a főzőedénybe. A szarvasgulyás biztosan nagyon finom lesz, és örömmel megkóstolom, nem vagyok a finom vadételek tagadója, s bár tisztelem a természetet, de távol áll tőlem mind a horgászat, mind a vadászat.
– Folyamatosan időhiányban szenvedek, ugyanis a koronavírus-járvány után nagyon sok rekordkísérleten kellett, illetve kell részt vennem, szerencsére visszajött újra az emberek kísérletező kedve. Ott voltam többek között az egyben elkészített legnagyobb palacsinta rekordjánál, majd hamarosan egy hidegtálrekordnál leszek jelen. Úgy látom a rekordokat tekintve, hogy a pandémia után ezen a területen is visszatért az élet a normális kerékvágásba.

Letettük a névjegyünket

Vajon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére mennyire jellemzőek a Guinness-rekord-kísérletek?

– Úgy gondolom, a megye letette névjegyét a rekordok tekintetében, hiszen sokszor volt ide szerencsém ellátogatni. Nagyszerű kulturális rekord volt például pár éve, amikor a Nyíregyházi Cantemus Kórus szervezésében sokan készítettek videót A felkelt a napunk című dal éneklése közben. Nyíregyházát és a megyét nagyon kedvelem, más megyékben koránt sincs ennyi esemény. Mindenkit megnyugtathatok:  nem áll rosszul a megye a rekordok sorában. 

MML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában