Ibrány

2023.05.26. 07:00

Állati jó program: lesz cincogás és bőgés is

Ibrányban rendezik meg sok-sok érdekes programmal a vármegyei vadásznapot.

Szombaton is lesz kutyabemutató Ibrányban

Fotó: Archív fotó: M. Magyar László

Ismét az ibrányi városliget ad otthont a vármegyei vadásznapnak május 27-én 10 órától. Köszöntőt mond ifj. Plavecz János, a Vadászkamara vármegyei elnöke és Trencsényi Imre, a házigazda település polgármestere. A rendezvényt Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja nyitja meg. 
Fazekas Gergelyt, a Vadászkamara vármegyei titkárát arról kérdeztük meg, kinek ajánlja ez a vadásznapot.

– Sok olyan kísérőprogram lesz a vadásznapon, ami mindenki – így a civil lakosság – érdeklődését felkeltheti. Úgy gondolom, azok is jól érzik majd magukat, akiknek semmilyen közük nincs a vadászathoz. Az egész városliget gyermekprogramokkal és egyéb olyan rendezvényekkel várja az érdeklődőket, amelyeket bárki megnézhet – kezdte tájékoztatóját Fazekas Gergely

Kutyák és sólymok bemutatója 

– Mindebbe tagozódik be a vadászok főzőversenye és az egyéb színpadi produkciók. Mi a hivatalos megnyitó mellett egy nagyon látványos programot állítottunk össze, gondolok például a vadászkutya-bemutatóra. Több vadászkutyafajtával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, láthatják majd, hogyan is dolgoznak ezek az ebek. 

– Bemutatkozik majd Erdélyi Tamás szarvasbőgőbajnok is, aki az erdő-mező hangjait fogja felidézni az ibrányi Városligetben. A hivatásos vadászok jól tudják, hogy szarvasbőgés idején a különböző helyzetekben milyen hangot ad ki a bika, s ezeket a hangokat előcsalogatják a bőgőkürtből. Mint ahogy van csalisíp, van bőgőkürt is. A versenyeken a bírák háttal ülnek, s hallgatják, ki hogyan szólaltatja meg a bőgőkürtöt, hogyan intonálja a megfelelő hangot, kié a legéletszerűbb hang. Nem egyszerű kihívás egy ilyen verseny. Aki a legtöbb pontot kapja, az lesz a szarvasbőgőbajnok – mesélte Fazekas Gergely.

Zseniális performansz

– Erdélyi Tamás többszörös bajnok, illetve felkészítője immár a magyar fiataloknak. Én hallottam már az erdők-mezők hangjaival kapcsolatos performanszát, csak azt tudom mondani, hogy zseniális, az egér cincogásától a szarvas bőgésén keresztül a fácán kakatolásáig számos állati hangot felidéz majd. Mindezt olyan hitelesen csinálja, hogy szinte látjuk magunk előtt az állatot. 

– A vadászati program solymászbemutatóval fog zárulni. Mindezek mellett lesz még bábszínház, gyermeksarok, íjászat, kovácsbemutató, bicska- és késkiállítás. Mindenkit várunk nagy szeretettel, úgy a vadászokat, mint a civil érdeklődőket – tette hozzá befejezésül a vármegyei titkár. 

MML 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában