Nyíregyháza

2024.01.19. 17:30

A nyíregyházi champion élete a lovaglás

Májer Cintia a februári lóversenygálán veheti át a galopp championnak járó elismerést.

L. Tóth Lajos

Fotó: Májer Cintia archívuma

Minden évben kint van az Ügetőszilveszteren Májer Cintia, akinek ezúttal úgy alakult az élete, hogy a családjával töltötte vidéken a szilvesztert. Noha a programban szerepelt a galopp championok köszöntése, az „igazi” díjátadás rendszerint a lóversenygálán esedékes, melyet februárban rendeznek meg ebben az évben.

– Három éve szereztem meg először az amatőrlovas champion címet. Akkor nyolc amatőrverseny hendikepet hirdettek meg, ebből hármat nyertem meg, és bizony, szoros verseny volt a tabella első helyéért – említette a nyíregyházi Májer Cintia. – Tavalyelőtt is egészen az utolsó amatőr futamig az élen voltam, azonban jött egy kihagyhatatlannak tűnő lehetőség, hogy lovagolhatok Marokkóban, és én akkor a csodálatos élményt választottam inkább. De nem csüggedtem azért, mert nem védtem meg a címemet. Tavaly kilenc amatőrverseny volt, ötször győztem, a többi futamban pedig a dobogó harmadik fokán végeztem. Ezúton is köszönöm a támogatást Suták Jánosnak, Tormási Gyulának, Fézer Róbertnek, Puskás Józsefnek, Zala Csabának és csapataiknak.

- Hogy mi vonzott a lovaglásban? – kérdezett vissza Cintia. – Minden: a lovak intelligenciája, gyorsasága... Csodálatos dolog élő állatokkal dolgozni, akiknek van saját akaratuk. Fontos, hogy megértsük, ők hogyan is működnek!? Sok lóval kellett már együtt tevékenykednem, és volt a tapasztalatom, hogy mindegyiknek más a természete. Nekem ez tetszik a legjobban a lovaglásban. Szavak nélkül kell megértenünk őket, és megértetni magunkat velük.

Komoly logisztikát igényel

– Habár én ebbe nem születtem bele, kiskoromtól kezdve a lovardában lógtam. Eleinte minden hétvégén, majd ahogy az iskola és természetesen a szüleim engedték, úgy a hétköznapok része is lett. Mindent a lovaglás mögé helyeztem, kitartásra nevelt, valamint rendszerességet hozott az életemben. Valamint nem hátrány természetesen, hogy állandóan figyelnem kell a súlyomra, így minőségi étkezésre és rendszeres testmozgásra sarkall.

- Elsősorban a szüleimnek lehetek hálás, hiszen időt és pénzt nem sajnálva engedték és mai napig támogatják ezt a szenvedélyemet. Valamint sokat köszönhetek a Suták családnak és a trénereknek, a tulajdonosoknak, akik bizalmat szavaznak nekem, és felültetnek lovaikra.

Májer Cintia fiatal kora ellenére sok eredményt mutathat fel.

– Minden egyes versenyben rengeteg munka van, mindegyikre nagyon büszke vagyok. Ha ki kellene emelni egyet, akkor a 2023-as szezon nyitóversenyét mondanám: ez egy I. kategóriás megmérettetés volt, ahol a saját lovammal, Catch Me-vel indultam el, és mindenki meglepetésére az első helyen végeztünk. Természetesen mindkét championi címem kiemelendő.
– Ha a meghatározó külföldi szerepléseimről kérdeznek, akkor egyből Hollandia jut eszembe, ahol kvalifikáltam magam a döntőre, amelyet Abu Dhabiban rendeztek meg. Sok országba eljutottam a lovaglásnak köszönhetően, így például Franciaországban, Norvégiában, Marokkóban jártam, valamint lovagolhattam Írország legendás versenypályáján is.
Májer Cintia a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nappali tagozatos joghallgatója.
– Tavasszal lesz az államvizsgám. Komoly logisztikát igényelt öt éven keresztül az ingázás Budapest és Nyíregyháza között. Az én nyelvemre fordítva: jóformán az egyetem és az istálló között jártam-keltem, de megoldottam, hiszen mindkettő nagyon fontos számomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában