Tündérszépek 2024

2024.02.25. 20:00

A jó smink már fél győzelem

Koch Edina kozmetikus minden jelentkezőnek a természetességet javasolja.

Csatári Jázmin Abigél

Érdemes a természetes szépséget kihang­súlyozni a sminkben is

Fotó: Illusztráció: Pexels

Korábban már olvashattak arról, mire érdemes odafigyelniük a Tündérszépek verseny jelentkezőinek akkor, amikor kiválasztják öltözéküket a fotózáshoz – ezúttal a megfelelő smink elkészítéséhez ad tippeket Koch Edina szakoktató kozmetikus, aki 25 éve dolgozik a szakmájában, másfél évtizede pedig képzéseket is tart.

Bízzuk a profikra

– Az alapozást ugyan erőteljesebben alkalmazzuk a fotózásokon, de fiatal lányok esetében a natúr vonal, az arcuk kiemelése a legfontosabb – kezdte a szakember, aki azt is leszögezte: vagy a szájat, vagy a szemet kell kiemelni, a kettő együtt túl sok. A természetességre kell helyezni a hangsúlyt, a bőrhibákat viszont el kell tüntetni, és szépen kell árnyalni az arc egyes részeit.
Edina azt ajánlja, hogy aki teheti, szakembert kérjen fel az arcszépítéshez, mivel a megvilágítások miatt más hatást kelthet az a smink, amit otthon magunknak csinálunk, egy hivatásos sminkes  általában olyan lámpákkal dolgozik, amelyek hasonlóak a fotózásokon használtakhoz.

– Érdemes időt szánni a profi munkára, hogy minél tökéletesebb legyen a portfólió – javasolta a kozmetikus, s azt is megemlítette: sokan járnak sminktanfolyamra, hogy megismerjék a személyiségükhöz legjobban illő termékeket, színeket, árnyalatokat, technikákat, ez pedig a fotózás előtt sokat segíthet.

Nem mindegy a szín

Ha ruhákról van szó, kerülni kell az élénk színeket, de mi a helyzet a sminkkel? – A neonos árnyalatokat mellőzzük, erősebb rúzsokat viszont használhatunk, hiszen azokkal vagy akár egy jól meghúzott tusvonallal nagyon szépen ki lehet emelni az arc karakterét – folytatta a szakoktató, és elmondta: a túlzottan rikító szemhéj közönségessé teheti viselőjét, ezért elég egy pirosító, egy szép szájkontúr.
Az is lényeges, hogy a szín passzoljon az illető arctónusához, szeméhez, hajához, de az öltözékéhez is.

– Érdemes több variációt is kipróbálni, hogy kiderüljön, mi áll igazán jól nekünk – mondta Edina, aki a pasztell-, matt színeket javasolja, a csillogó sminket azonban nem ajánlja, mert csak keveseknek áll igazán jól. Úgy véli, a természetes szépséget kell középpontba állítani, de ez nem jelenti azt, hogy például műszempillát ne viselhetnének a lányok. Ezekből is vannak olyanok, amelyek valódinak tűnnek, s hangsúlyozzák a szemet, ahogy fogalmazott: egy jól elkészített szempilla félgyőzelem.
A versenyre készülő lányoknak tehát jól jöhet, ha tisztában vannak az adottságaikkal és azzal, mi áll jól nekik, a kozmetikusnak készülőknek ez viszont kötelező. Koch Edina a képzéseken többek között arra is megtanítja diákjait, hogyan kell nappali, alkalmi és fantáziasminket készíteni.

– A kozmetika és a sminkelés különvált egymástól, az ügyesség dönti el, kinek melyik megy jobban – mondta a kozmetikus. Hozzátette, az oktatásokon tanítanak színelméletet, divatot, különféle irányzatokat és stílusokat is, hogy mindent elsajátíthassanak a tanulók. A szakoktató fontosnak tartja, hogy akik ezt a szakmát választják, mindezzel tisztában legyenek, hiszen elengedhetetlen, hogy profi munkát végezzenek. 

Nevezz még most, mielőtt betelnek a helyek

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Szabolcs vármegye szépségei Borsod, valamint Hajdú vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában