Helyi gazdaság

2010.08.23. 14:06

Nem csökkentetett az alapkamaton a jegybank

<p>A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn az eddigi 5,25 százalékon hagyta az alapkamatot - tudatta az MNB. A döntés hátterét Somor András MNB-elnök délután sajtótájékoztatón ismertetei.</p>

Változatlanul kettősség jellemzi a gazdaságot: a növekedés forrása a vártnál élénkebb külső kereslet, a belső fogyasztás pedig továbbra is gyenge a MT szerint. Az MNB 4,9-ről 4,7 százalékra mérsékelte az idei inflációs előrejelzést, s 0,9 százalékon hagyták a növekedési prognózist.

Az alapkamat csökkentése ellen hatott, hogy az ország kockázati megítélésének júniusi nagy mértékű romlása után csak kissé javult a helyzet. Az IMF- és EU-tárgyalások kezdeményezése a kormány kezében van - mondta az MNB elnöke, aki nem tud ilyenről. Csak arról, hogy a kormány arra készít előterjesztést, hogy az országot ne az MNB elnöke képviselje a megbeszéléseken. Ezzel Simor egyetért, hogy a felek közt inkább a költségvetéssel kapcsolatos témák kerülnek szóba, ami a kormány felségterülete.

Növekedni fog a gazdaság

Az MNB elkészítette új előrejelzését a gazdaság növekedésére is. Az idei mértéket 0,9 százalékon hagyták, a 2011-est viszont jelentősen visszavették, 3,2-ről 2,8 százalékra. A 2012-est minimálisan kisebbnek, 3,8 százalékosnak várják. A jelentős jövő évi tempócsökkenésnek több oka van az MNB szerint. A belső fogyasztás lassabban indul be, mint ahogyan azt eddig várták; a gyengébb forintárfolyam inkább megtakarításra ösztönöz, nem fogyasztásra. Az MNB mostani jelentésében tudta összegezni a kormány 29 pontjának hatásait. De csak azokkal számolhattak, amelyeket már el is határoztak jogszabályban, így például az szja-kulcsok januártól tervezett megváltoztatásával nem.

Simor András szerint a 29 pontból már elfogadott intézkedések az inflációt csökkentik, a gazdasági növekedést idén kisebb, jövőre nagyobb mértékben szintén lefelé nyomják. Ennek egyik része a bankadó. A pénzintézetek hitelezési hajlandósága amúgy is kétséges, kisebb a szükségesnél, a bankadó kivetésével pedig a hitelezési képesség is romlani fog - mondta az MNB elnöke.

Az MNB új becslést készített az államháztartás hiányára is. A májusi 4,3-4,5 százalék alsó értékét valószínűsítik most, a következő két évre pedig magasabb értékeket adtak, s szerintük csak 2012-ben fog a kívánatos mérték, 3 százalék alá esni a deficit. Ezzel szemben Simor András azt szeretné, ha a kormány kitartana az előd által 2011-re vállalt 2,8 százalék mellett. A Monetáris Tanács szerint a befektetői bizalom megőrzése érdekében kulcsfontosságú a kormány kötelezettségvállalása fenntartható költségvetési pálya mellett.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában