Helyi gazdaság

2011.06.28. 13:08

Olcsóbb liszt – olcsóbb kenyér?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha a pékektől függ, aligha várható a kenyér árának csökkenése.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha a pékektől függ, aligha várható a kenyér árának csökkenése.

Az elmúlt hetekben 10 forinttal csökkent a liszt ára. A gabonakereskedők szerint az árcsökkenés folytatódhat, ha jó lesz az idei termés. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona vezérigazgatója szerint ez a folyamat a gabonaárak változásának köszönhető, és várhatóan még nem ért véget, olvashattuk a debreceni hírek között. „Márciusban a búza tőzsdei jegyzésára még 80 ezer forint felett volt. Jelenleg azonban már 60 ezer forint, emiatt csökkenés következett be a liszteknél is, emellett az is új dolog Magyarországon hogy egyre nagyobb mértékben történnek külföldről beszállítások”, magyarázta a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója.

„Korai még”

Ezek alapján nagy reményekkel hívtuk fel a Magyar Pékszövetség elnökségének egyetlen megyénkbeli tagját, regionális társelnököt, Filó Gábort (Filó Ker Kft., Ózd): a liszt árának csökkenése nyomán várható-e, hogy olcsóbban jutunk a mindennapi betevőnkhöz?

– Korai még a kérdés, nem tudnám előre megmondani, várjuk meg ezzel az aratás végét! - tolta későbbre a konkrét választ. Elöljáróban annyit közölt:

- A kenyérhez egyébként sem csak liszt kell (egész pontosan egy kilóhoz 76 deka), hanem például energia és emberi munka is, annak bér- és járulékos költségeivel. S minthogy az energiaköltségek növekedését nem tudtuk annak mértéke szerint érvényesíteni a kenyérárakban, jelenleg nem látom indokoltnak a kenyerek és péksütemények árának csökkentését.

ÉM-SzK


Miskolc - "Figyeljük az időjárás jelentést, és ha vihar készül, inkább odabenn ebédelünk" - olvasóinkat kérdeztük az időjárásról.


Július 1-je munkaszüneti nap a magyarországi köztisztviselők számára. Emiatt pénteken, Miskolcon is zárva lesz a hivatal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában