Helyi gazdaság

2011.11.10. 20:34

Kezdődik a Rába részvények felvásárlása

Budapest, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - A Rába részvényekért felkínált 815 forintos vételár kifejezetten kedvező ajánlat a társaság eredményességi szintjét, a vételi ajánlat előtti utolsó tőzsdei kereskedési záróárfolyamához viszonyított jelentős, 31 százalékos prémiumot, valamint az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket figyelembe véve - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Budapest, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - A Rába részvényekért felkínált 815 forintos vételár kifejezetten kedvező ajánlat a társaság eredményességi szintjét, a vételi ajánlat előtti utolsó tőzsdei kereskedési záróárfolyamához viszonyított jelentős, 31 százalékos prémiumot, valamint az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket figyelembe véve - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Az állami vagyonkezelő közleményében emlékeztet arra: a PSZÁF november 8-án jóváhagyta az MNV nyilvános vételi ajánlatát a Rába Nyrt. BÉT-en forgalmazott törzsrészvényeire, így a felvásárlás november 11-én, pénteken kezdődik, és december 12-ig tart. Az UniCredit Bank 80 kijelölt fiókja felkészült a részvényesek tájékoztatására és az elfogadó nyilatkozatok befogadására.

Az ajánlattal élő részvényesek a kitöltött elfogadó nyilatkozatot személyesen vagy meghatalmazott útján, az ajánlat mellékletében felsorolt elfogadó helyek egyikén adhatják le az ajánlatban szereplő feltételeknek megfelelően. Amennyiben az ajánlattal élő részvényesnek nincs értékpapírszámlája a forgalmazónál, az elfogadó nyilatkozat leadásakor díjmentesen megnyithatják. Az ajánlat elfogadásának feltétele, hogy az ajánlati időtartamon belül a kizárólagos tulajdonukat képező Rába-részvényeket az UniCredit Bank KELER-nél vezetett értékpapírszámlájára kell transzferálniuk az ajánlatban foglalt követelmények szerint.

A részvény-átruházási szerződés a versenyhivatali jóváhagyás után válik hatályossá. A részvényesek az ajánlati árnak megfelelő ellenértékhez a részvény-átruházási szerződés hatályba lépése után öt napon belül juthatnak hozzá belföldi hitelintézetnél vezetett folyószámlájukra vagy befektetési vállalkozásnál vezetett ügyfélszámlájukra történő utalással. Ha a részvényes nem jelöl meg ilyen számlát az elfogadó nyilatkozatban, az ellenértéket a forgalmazónál nyitott értékpapírszámláján vagy bankszámláján írják jóvá. Amennyiben az ajánlat hatályát veszti az MNV esetleges elállása miatt, a forgalmazó a vagyonkezelő társaság megbízásából visszaszolgáltatja a részvényeket a tulajdonosoknak.

Az ajánlattevő és a forgalmazó az ajánlat eredményét az ajánlati időtartam zárónapját követő két naptári napon belül bejelenti a PSZÁF-nak, és ezzel egy időben közzéteszi a kijelölt forgalmazó helyeken. Az MNV a Rába részvényeiket eladásra felajánló befektetők forgalmazónál nyitott értékpapírszámláinak költségeit átvállalja.

Az MNV Zrt. megítélése szerint a felkínált 815 forintos vételár kifejezetten kedvező ajánlat a társaság eredményességi szintjét, a vételi ajánlat előtti utolsó tőzsdei kereskedési záróárfolyamához viszonyított jelentős, 31 százalékos prémiumot, valamint az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket figyelembe véve - közölte az MNV.

Az állam a vételi ajánlat nyomán érdemi befolyást biztosító tulajdonrészt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben, ezzel a nemzeti vagyon egy stratégiai iparágban gyarapodhat - közölte az MNV.

A magyar állam jelenleg összesen 16,15 százalékos befolyással bír a társaságban; a Rába 7,68 százalék saját részvénnyel rendelkezik. Megállapodás született arról, hogy a 10,85 százalékos részvénypakettet birtokló malajziai DRB-Hicom társaság is elfogadja a vételi ajánlatot, amelynek megfelelően a magyar állam - figyelembe véve a Rába 7,68 százaléknyi saját részvény hányadát - összesen 27 százalék tulajdoni hányadot és 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyásra tesz szert a Rábában.

A kormány egy júliusi határozatában a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt forrásai terhére 13,4 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt.-hez az állami vagyon gyarapítása érdekében - emlékeztet a közlemény. A várható összes felmerülő költséget ez a keret teljes egészében fedezi. A vagyonkezelő az ajánlat fedezetének meglétéről és teljes körű felhasználhatóságáról a törvényi előírásoknak megfelelően a Magyar Államkincstár és az MNV Zrt. vezérigazgatója által kiállított igazolást nyújtott be a PSZÁF-hez.

A lebonyolítás részleteiről a 06 40 50 40 50-es számon reggel 8 és este 6 óra között ad felvilágosítást az UniCredit Bank. Az elfogadó helyek listája és a szükséges nyomtatványok elérhetők a BÉT, a PSZÁF, az UniCredit Bank és az MNV Zrt. honlapjain, továbbá az UniCredit Bank kijelölt fiókjaiban - áll a közleményben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában