Helyi gazdaság

2018.08.02. 14:32

Kovács Árpád: a Költségvetési Tanács legfontosabb "horgonya" az adósságszabály

Budapest - A Költségvetési Tanács (KT) munkájában a legfontosabb "horgony" az alaptörvényben szereplő adósságszabály, amelynek betartatása jelenleg nincs veszélyben - mondta a Növekedés.hu-nak Kovács Árpád, a KT elnöke.

Budapest - A Költségvetési Tanács (KT) munkájában a legfontosabb "horgony" az alaptörvényben szereplő adósságszabály, amelynek betartatása jelenleg nincs veszélyben - mondta a Növekedés.hu-nak Kovács Árpád, a KT elnöke.

Rámutatott: az államadósság-mutató az év végére a GDP 70,3 százalékára csökken az egy évvel korábbi 72,9 százalékról.

Az árfolyam elmozdulásai nem befolyásolják az adósságszabálynak való megfelelést, a stabilitási törvény értelmében ugyanis az államadósság-mutató számításakor a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott árfolyamot kell figyelembe venni - ismertette.

Kovács Árpád felidézte, az államadósság devizaaránya a 2011. év végi 52 százalékról 2017. év végére 26 százalékra csökkent.

Ennek következtében jelentősen csökkent az adósság kitettsége a külső hatásoknak - jegyezte meg. Szerinte várhatóan a következő években is tovább mérséklődik a devizaarány, és az adósságfinanszírozás elsősorban belső megtakarításokra támaszkodik.

A KT elnöke szerint érdemes figyelni a nemzetközi helyzetre, hiszen számos olyan tényező figyelhető meg, amelyek közvetetten kihatnak a forintra és az inflációra. Ezek közül a vámháborút, az uniós migrációs politikát, a Brexitet és a magas üzemanyag-, illetve nyersanyagárakat említette meg. Ezek a tényezők szerinte a költségvetésre nem jelentenek veszélyt.

Biztonságos és növekedéssel számoló büdzsé született 2019-re is - vélekedett a tanács elnöke, utalva arra, hogy amennyiben a növekedés üteme mégsem érné el a tervezett szintet, akkor sem lenne gond.

A közel 300 milliárd forintos tartalék elkülönítésével a büdzsében a be nem látható nemzetközi hatások biztonsággal kezelhetők - húzta alá Kovács Árpád a Növekedés.hu-nak adott interjúban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában