Helyi gazdaság

2019.02.14. 07:53

Syngenta: négy tonna fölé emelkedhet a napraforgó hektáronkénti átlaghozama

Zalaegerszeg - A kedvezőbb felvásárlási ár miatt emelkedik a magas olajsav tartalmú napraforgó aránya, a hektáronkénti termésátlag pedig meghaladhatja a 4 tonnát Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.

Zalaegerszeg - A kedvezőbb felvásárlási ár miatt emelkedik a magas olajsav tartalmú napraforgó aránya, a hektáronkénti termésátlag pedig meghaladhatja a 4 tonnát Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.

Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: idén kismértékben csökkenhet a napraforgó vetésterülete, a hektáronkénti termésátlag viszont tovább növelhető.

A hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért a becslések szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magas olajsav tartalmú napraforgóhibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A magas olajsav tartalmú napraforgóból készült olaj tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek - hangsúlyozta Vajda Beáta.

Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta szakértője közölte: idén kiegyenlítettebb termésátlagokra számítanak, mint a korábbi években, a kedvező időjárás pedig újabb rekordokat eredményezhet a napraforgótermésben.

Tavaly beállítottak egy többismétléses kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogy a technológia egyes elemei mennyivel járulhatnak hozzá a sikeres napraforgó-termesztéshez.

Már most is vannak olyan hibridek, amelyek nagyüzemi körülmények között 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak hektáronként - közölte Ácsné Szekeres Dóra.

Hozzátette: tavaly a 627 ezer hektárnyi vetésterületen 1,81 millió tonna napraforgó termett. A vetésterület 56 százalékán Syngenta-hibrideket termesztettek.

Kitért arra is, hogy az elmúlt évben az időjárás megnehezítette a mezőgazdasági munkákat: a vízzel telített talaj miatt a tavaszi növénykultúrákat - köztük a napraforgót - is később tudták elvetni. Az állományok heterogének voltak és gyomosabbak, mint a korábbi években. A nyári hónapokban az időjárás kedvezett a napraforgónak, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani.

A termésátlag még régiókon belül is változatos képet mutatott, összességében az országos termésátlag meghaladta a hektáronkénti 3 tonnát.

A napraforgó termésmennyisége növekszik Magyarországon: míg 2014-ben 1,56 millió tonna napraforgó termett, két évvel később a gazdálkodók elérték a 1,89 millió tonnát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában