Agrometeorológia

2019.05.29. 11:30

Akad körzet a megyében, ahonnan már egy csepp eső sem hiányzik

Kissé korán érkezett idén a „medárdi” csapadék, de májusi esőként is aranyat ért a hónap negyedik hetében hullott újabb kiadós mennyiség.

Illusztráció: Youtube

A megszokottnál – egyben a 30 éves átlagnál – borongósabb, gyakran csapadékos napokat jegyzett május negyedik hete. A napos órák száma 20-25%-kal maradt el a sokéves középértéktől, s a szabadföldi munkákat végzők bánatára alig akadt csapadékmentes nap a héten. Ennek oka az alacsony nyomású légköri centrumok közelsége volt: egyik hidegörvény a másikat követve, közben a magasabb légrétegekben hideg levegőt juttatva térségünkbe, folyamatosan biztosította a csapadékképződés feltételeit. Többfelé fordult elő az eső mellett zápor, zivatar is az elmúlt napokban, helyenként felhőszakadás méretű csapadékkal, elvétve heves kísérőjelenségekkel. A megyében a legtöbb csapadékot a keleti területeken mértük, jobbára 25 mm feletti heti összegekkel. Arrafelé, különösen az országhatár mentén néhol a 80-90 mm-t is elérte a hét nap alatt lehullott eső mennyisége. A nyugati vidékeken 10-15mm között maradt a heti szumma, de még ez is megfelelt a klímaátlagnak.

A bőséges esők számottevően mérsékelték talajaink mélyebb rétegeinek a tavasz elején még súlyos vízhiányát. A legtöbb helyen 50-80 mm közé tehető az 1 m mélységű szelvényből hiányzó mennyiség, de akad olyan körzet, ahová már egyetlen csepp eső sem hiányzik, s a melegigényes növényállományok inkább a hőösszeg és a napos órák számának gyarapodását igényelnék inkább. Az időszak 17 fok körüli középhőmérséklete 10-14 fok körüli hajnali minimumokat, valamint 20 fokot csak kicsivel meghaladó maximumokat takart a hét legvégéig. Akkor viszont sokfelé regisztráltunk nyári-, azaz 25°C feletti csúcsértékű napot. Az átmeneti felmelegedés már sokkal inkább kedvezett hőigényes növényeinknek, s a hőérzetre sem lehetett panaszunk. A felhős, borongós idő azonban csakhamar visszaállt, május utolsó hetére pedig újból mérséklődött a felmelegedés és a hőösszeg gyarapodásának mértéke, sokfelé ismétlődő, kiadós csapadék mellett.

A sok nedvesség, kivált a növények felületét hosszasan borító nedves filmréteg kedvező körülményeket teremtett a gombás és baktériumos fertőzéseknek. Az megelőző jellegű védekezés ellenük továbbra is aktuális növényvédelmi feladat, éppúgy, mint a szaporán fejlődő gyomok és a rovarkártevők irtása, gyérítése. Mivel a hőmérséklet hozzávetőleg az ilyenkor megszokott értékek szerint alakult, a kártevők és a gyomnövények fejlődési rátája – főként melegigényes kultúráink esetében – a haszonnövényekét meghaladta. A jó vízellátottság ellenére növényeink kompetitív képessége és ellenállósága csekélyebb, így indokolt részükre a segítség alapos növényvédelem és eseti fejtrágyázás formájában, valamint ajánlott a felszín gyommentesen tartása, lazítása, már csak a mélyebb rétegek nedvességének megőrzése érdekében is.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában