mentes

2019.05.16. 14:11

Gluténmentes pékipari termékek készülhetnek Nyíregyházán

Uniós és hazai források felhasználásával csütörtökön zabfeldolgozó üzemet adtak át a megyeszékhelyen.

Az 1,3 milliárd forintos beruházás eredményeként megépülő létesítményben – az egyedi gyártási rendszernek és technológiának köszönhetően – ipari mennyiségben fognak gluténmentes lisztkeveréket előállítani. A Magyarországon egyedülálló fejlesztéshez a GOF Hungary Kft. ás a KOR-AN Kft. közel 628 millió forint támogatást kapott.

A feldolgozó üzem avatóünnepségén Szurovcsák András ügyvezető-tulajdonos elmondta: a GOF Hungary KFt. 2004-ben termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre azzal a céllal, hogy a közös fellépés eredményeként keletkező profitból olyan beruházásokat tudjanak megvalósítani, melyekkel a termékek magasabb feldolgozottsági fokkal, nagyobb hozzáadott értékkel jelenhetnek meg a piacon.

A cégvezető szerint beruházásban együttműködő konzorciumi tagokkal megvizsgálták, hogy mely gluténmentes növények termeszthetők ipari mennyiségben. A kutatás-fejlesztési eredményekből kiderült: ez a növény a gluténmentes zab.

– Eltelt tizenöt év, mire megvalósult a nagy álom, befejeződött ez a zöldmezős beruházás. Hogy mi motivált bennünket? Az, hogy a jelenleg elérhető gluténmentes termékek drágák, mivel manufaktúrákban állítják őket elő.

Másrészt évről évre növekszik hazánkban is a lisztérzékenyek száma, valamint azt gondoljuk, hogy a nagyipari méret hosszú távon versenyképes lehet a piacon – sorolta az érveket Szurovcsák András, majd megosztotta a hallgatósággal a projekt mottóját, mely így hangzik: „gondos figyelem, teljes élet”. A tulajdonos-ügyvezető beszédében elhangzott: a beruházás révén 50 munkahelyet sikerült megtartaniuk illetve létrehozniuk.

– Ez a fejlesztés remekül illeszkedik az innovatív nyíregyházi beruházások sorába. Örömteli, hogy a termelési és a feldolgozási folyamatba több szereplő is részt vesz – fogalmazott dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője kiemelte: mindig jó részese lenni valami újnak, valami nagyszerűnek. – Országos szinten egyedülálló ez a malomipari technológiai fejlesztés, ami a mezőgazdasági termelők összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg. A gluténérzékenység sajnos több tízezer ember mindennapjait nehezíti meg, a ma átadott üzemben készült pékipari termékek hozzájárulhatnak sokak teljes és egészséges életéhez – mondta dr. Szabó Tünde.

Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő beszédében és videóbejátszásában a családi összefogás jelentőségét emelte ki, a projekt megvalósításában ugyanis Szurovcsák András fia, Dávid is részt vett.

– Itt, Nyíregyházán, ebben az új üzemben egy új korszak is megkezdődik – utalt az innováció és a kutatás-fejlesztés megnövekedett szerepére dr. Lengyel Györgyi. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa szerint a élelmiszer-ipar tavalyi kibocsátása meghaladta a 3200 milliárd forintot, a minisztérium pedig 2030-ig el szeretné érni, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció kibocsátása adja a GDP 1,8 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában