Gazdaság

2019.07.21. 09:30

Két tűz közt a vágóhidak

A húsipari termékek árai nem követték az alapanyag önköltségének növekedését.

A távol-keleti helyzet az európai felvásárlási árak komoly emelkedését hozta | Illusztráció: ÉKN-Archív

Az elmúlt hónapokban az élősertés-árak jelentős mértékben emelkedtek az irányadó külföldi piacokon és így Magyarországon is; ugyanakkor a húsipari termékek árai nem követték az alapanyag önköltségének növekedését. Mindez sok hazai vágóhidat és húskészítményüzemet hoz nehéz helyzetbe – mondta Rácz Imre, a NAK megyei elnöke, aki hozzátette: a távol-keleti országokban a házisertés-állományokba is betört az afrikai sertéspestis, emiatt az utóbbi hónapokban Kínában és a vele szomszédos országokban is erősen megnőtt a kereslet az európai sertéshús iránt. Kínában óvatos becslések szerint is a sertéshús-előállítás 30-40 százaléka tűnik el, ami a világ sertés-előállításának 15-20 százalékát jelenti.

A távol-keleti helyzet az európai felvásárlási árak komoly emelkedését hozta | Illusztráció: ÉKN-Archív

Mindez az európai felvásárlási árak komoly emelkedését hozta. A hazai vágóhidak és húskészítményüzemek jelzései szerint azonban a magyarországi kiskereskedelmi láncoknál a felvásárlási árak nem követték ezt a trendet, azaz még mindig alacsony áron vásárolják meg a húst a vágóhidaktól. Amennyiben a tendencia nem változik, sok vágóhíd és a velük kapcsolatban álló termelői kör nehéz helyzetbe kerül – emelte ki Rácz Imre, aki szerint a kamara aktívan részt kíván venni a feszültség csökkentésében az ágazati szereplők közötti közvetítéssel, a termelői és a feldolgozói kör, valamint a kiskereskedelem közötti kommunikáció erősítésével, ezzel elősegítve az ágazaton belüli egyensúly visszaállását.

Nem volt konstruktív

Varga Balázs Nyírmadán és Nagykállóban is működtet vágóhidat, illetve darabolóüzemet. A Mada-Hús Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta: az egyik kollégája részt vett a már említett dunaharaszti egyeztetésesen, ami nem sikerült túlságosan konstruktívra.

– Sajnos a kis- és nagykereskedelmi üzletláncok képviselői nem igazán voltak nyitottak arra, hogy a kialakult piaci helyzetre tekintettel ők is részt vállaljanak a terhekből. Azt látni kell, hogy másfél-két hónapja kettévált a piac, a németországi árak tovább emelkedtek. Ezzel szemben a spanyoloknak a távol-keleti piacokra menő termékek szállítmányonkénti áruellenőrzésének nehézségei miatt időszakos túltermelésük keletkezett, amit rövid távon le kellett vezetni, jellemzően a kelet-európai piacok felé, így az ottani árak csökkenni kezdtek. A hazai vágóhidak pedig az olcsó spanyol importhús miatt nem tudnak a kereskedelmi szektornál áremelést kicsikarni. Érdemi változás csak akkor várható, ha ez a piaci helyzet rendeződik – mondta Varga Balázs.

– Megteszünk minden szükséges óvintézkedést azért, hogy nehogy nálunk is felüsse a fejét, ahogy most a Távol-Keleten, az afrikai sertéspestis. Éppen ezért még a tavalyi terményt adjuk a malacoknak, mert az idei aratáskor frissen bálázott szalma nem biztos, hogy ebből a szempontból „tiszta”. Majd csak úgy hatvan nap szárítás után lehetünk biztosak abban, hogy nem fertőzött, az UV-sugarak ugyanis elpusztítják a kórokozókat – mondta Veres Péter. A jelenleg 600 sertés gondozásával ­foglalkozó kálmánházi gazdálkodó elmondta azt is: a világpiaci helyzet miatt most magas az élő sertés ára. – Több vágóhíddal is kapcsolatban állok, most a tornyospálcai vonal a legerősebb és lemeg­bízhatóbb – mondta Veres Péter.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában