Mikor kell visszafizetni a támogatást?

2019.07.03. 11:27

Támogatják a nagycsaládosok autóvásárlását

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása nem lesz negatív hatással a használt­autó-piacra.

Bár sok jó ember kis helyen is elfér, az igényelt autó ettől lényegesen kényelmesebb

Nem lesz negatív hatással a július elsején bevezetett nagycsaládosok autóvásárlási támogatása a használtautó-piacra – közölte Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke a köztévében.

Bár sok jó ember kis helyen is elfér, az igényelt autó ettől lényegesen kényelmesebb

Családbarát program

– Az előzetes várakozások alapján a támogatásnak köszönhetően az idén körülbelül háromezer járművet adhatnak át, míg a használt­autó-piacon éves szinten hétszázezer adásvételt regisztrálnak. A Gémosz, a Magyar Lízingszövetség és a Magyar Bankszövetség által közösen létrehozott Családbarát márkakereskedés programban részt vevő értékesítőknél lehetőség van egyablakos ügyintézésre, a családbarát casco szerződést kötőknek felár nélkül soron kívüli kárrendezést biztosítanak.

Sokan nincsenek tisztában a részletekkel, a feltételekkel, ezért felidézzük: július 1-je után a három- vagy többgyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól. Kik vehetik igénybe a támogatást? Nos, a három- vagy többgyermekes nagycsaládosok, illetve azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek. Csak a családi pótlékra ténylegesen jogosító gyermekek száma vehető figyelembe a támogatásnál, így a felsőoktatási hallgatók már nem. Legalább hétszemélyes új személyautót vásárolhatnak kedvezményesen a nagycsaládosok. Nem kell semmit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás, amit 2022. december 31-ig lehet igényelni.

A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően – a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel kezdődik. Ha a jogosultsági feltételek adottak, a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Azt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely azután közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük. Az számít nagycsaládosnak, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A harmadik gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Nem kell megelőlegezni

Kell-e vezetői engedély a támogatás igényléséhez? Az igénylőnek B kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa, elég, ha a házas- vagy az élettársának van.

A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatályba lépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Nem kell megelőlegeznie a támogatás összegét a vásárlónak, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja. ÉKN

Mikor kell visszafizetni a támogatást?

A következő esetekben kell visszafizetni a támogatást: ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz; ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak; akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbe fogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg, és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában