Helyzetkép – dióhéjban

2019.10.23. 20:00

Mi a helyzet diófronton?

A dióbél piaca érdemben novemberben indul, az árakat az import mennyisége és ára befolyásolja.

A hazai termőterület évről évre nő

Az idén a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiségű, mintegy 7-7,5 ezer tonna dió teremhet az országban – tájékoztatta lapunkat a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy az egyes termesztőkörzetekben a termés 10-15 százalékkal elmarad a tavalyi szinttől. A csengeri származású dr. Apáti Ferenc szerint a gyümölcsméretek összességében jók, és csak a július közepe óta tartó aszály jelentett „akadályt” abban, hogy a kiváló jelzővel illethessék a szakemberek. A május–júniusi nagy mennyiségű csapadék ugyanis jó víz­ellátottságot eredményezett július végéig, de az augusztusi relatív vízhiány miatt az érés utolsó időszakában a méretnövekedés, illetve a béltelítődés valamelyest lelassult. A szeptember–októberi száraz időjárás azonban összességében kedvez a termelőknek: a betakarítás zavartalan, a zöld burok megfelelően felnyílik, és többnyire kedvező nedvességtartalom mellett takarítható be a dió. A kisebb őszi csapadékok érdemi problémát vagy zavart nem okoztak sem a minőségben, sem a szüretben.

A Dunántúlon intenzíven jelen van a dióburok-fúrólégy, mely a vadon termő diófák, a szórványültetvények, valamint az intenzív növényvédelemben nem részesülő – nagyobbrészt kisebb – ültetvények termését nagyon komoly mértékben károsította. A Dunától keletre még nem mutatható ki a dióburok-fúrólégy intenzív jelenléte és kár­okozása, így az ország keleti részén ezzel összefüggő problémák jelenleg még nincsenek. A FruitVeB alelnöke felhívta a figyelmet: fel kell készülni arra, hogy a dióburok-fúrólégy elleni védekezés a jövőben komoly termesztéstechnológiai szaktudást, tőkét, valamint gépi-technikai hátteret követel meg: az ezzel nem rendelkező termelőknek nem sok esélyük lesz megvédeni termésüket a károsító ellen.

Folyamatosan nő

A dióbél piaca érdemben novemberben indul, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél­import évente 1000–1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról. A magyarországi termőterület folyamatosan nő: míg 10 évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig jelenleg 7100 hektáron termesztenek diót.

– A megyében közepes mennyiségű dió termett, a minőségre nem lehet panasz – adott helyzetelemzést Fülesdi Lajos. A Tranzit-Dió Kft. jánkmajtisi feldolgozó­üzemének vezetője szerint ebben a régióban még nem jelent meg a dióburok-fúrólégy. A szakembertől megtudtuk: közel negyven megyei ­termesztővel állnak kapcsolatban, tőlük közel 500 tonna diót vásároltak fel az idén, a nagyjából hetven hektár nagyságú saját ültetvényük pedig 150 tonnányi diót ­„hozott”. Fülesdi Lajos hozzátette: a feldolgozott dió kilencven százalékát exportálják.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában