okos sírkő?

2019.12.27. 17:30

Kegyelettel kőbe rejtett életutak – a magyar innováció nemzetközi sikere

Néma sírhantok helyett „beszédes” emlékhelyek hozhatók létre az emlékezés kövével.

Nem csupán halottak napja és mindenszentek az egyetlen (páros) ünnep, amikor eltávozott szeretteinkre, rokonainkra, ismerőseinkre gondolva kilátogatunk hantjukhoz vagy urnájukhoz a temetőkertekbe. Sokan megteszik ezt a szeretet ünnepe, karácsony táján is.

A távolabbról és a ritkábban érkezőkkel könnyen előfordul, hogy az egyre terebélyesedő, folyamatosan változó környezetben rosszul tájékozódnak, vagy olyan ismerősök sírkövébe botlanak, akiknek a haláláról nem értesültek. Egy régen látott barátéba vagy rokonéba, netán távolabbi ismerős nevébe. Ilyenkor jó lenne megbizonyosodni arról, nem tévedésről van-e szó, nem egy névrokon emlékhelye késztetett megállásra.

Erre talált megoldást két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatal feltaláló, a nyíregyházi Berencsi Máté és a Kisvárdán élő Simon András, és közös ötletből létrehozták a Lapidarist, egy síremlékekre telepíthető számítástechnikai eszközt.

Sírkövek szűkszavúsága helyett

A termékük persze más kegyeleti szolgáltatásra is alkalmas, de meséljen a részletekről Berencsi Máté: – Eredetileg két megközelítés is a termék megalkotására sarkallt bennünket. Az egyik a megbizonyosodás már említett igénye.

Sokan vannak, akik olyan távol élnek egykori szülő- vagy lakóhelyüktől, hogy csak ritkán tudják meglátogatni az „ott nyugvó” hozzátartozóikat, azok emlékhelyeit, s talán elsőre fel sem ismerik sírhelyeiket. A másik, hogy távolabbi rokon vagy ismerős talán szeretne többet is megtudni az elhunytról, ami egy név és egy évszám alapján megoldhatatlan.

Ebben segít a Lapidaris kő, amit 2008 augusztusában dobtunk piacra kétévnyi tervezést követően. Kőnek nevezzük, de tulajdonképpen olyan, mint egy kis plakett, amelyet fel kell helyezni a sírkőre. Benne egy NFC-technológiával ellátott chipet helyeztünk el. Nem ezen tároljuk az információkat, a chip csupán az azonosítás eszköze.

Gyakorlatilag úgy működik, mint egy bankkártya, ha a telefonunk közelébe kerül, hozzáférhetővé válik egy adatbázis az elhunytról.

Beleolvashatunk a levelezéseibe, nézegethetünk róla fényképeket vagy akár filmfelvételeket – sorolta az eszköz előnyeit Berencsi Máté.

A Lapidarisszal az új androidos készülékek már minden gond nélkül interakcióba lépnek, és a képernyőjükön megjelenik a kívánt emlékoldal. Ezekben a telefonokban ugyanis automatikusan megtalálható a kapcsolatfelvételhez szükséges NFC-modul. (Amit egyébként jó tudni!) Ám azoknak sem kell külön telefonos applikációt letölteniük, akiknek a készüléke korosabb. A Lapidarison szerepel ugyanis egy URL-cím (egy adott honlapra mutató útvonalkód), ezt csak be kell írni a telefonba, és kezdődhet a böngészés.

– Fényképből – azok méretétől függően – 50–100 helyezhető el ebben az adatbázisban, írott dokumentumból és videófelvételből pedig szinte korlátlan mennyiségű. A videók esetében mindez azért lehetséges, mert a YouTube videómegosztó szervereit használjuk, vagyis adott a technikai háttér – magyarázta Máté, érzékelve, hogy leesett az állunk.

– Azonban mindenkit megnyugtatunk, ezek a videók a nagy nyilvánosság számára szabadon nem hozzáférhetők. A megtekintésükhöz ott kell állni a sír mellett. Egy ügyes technikai megoldással a YouTube-bal közösen elértük, hogy csakis a Lapidaris aktiválhatja a mozgóképek lejátszását – hallhattuk.

Bárki számára elérhető

Fényképünkön is jól látható, hogy a formatervezett, művészi színvonalon megtervezett kő képes ízlésesen belesimulni a környezetébe. Mint megtudtuk, a vállalkozó páros grafikusai közösen tervezték meg a tulajdonképpen porcelánból készült eszköz arculatát a Hollóházi Porcelángyár Kft.-vel. Senki ne gondolja egy ilyen síremlék-kiegészítő használatát holmi hivalkodásnak, a Lapidaris mindenki számára elérhető.

Természetesen nem csak a lakosság körében népszerű, intézmények is használják az emlékműveiken, hősi halottaknak, sportolóknak, történelmi személyeknek állítva vele interaktív, jól hasznosítható emléket.

Az oroszországi versenyen

– Az adatok feltöltése nem bonyolult, ahhoz a díszcsomagolásban tett útmutatóban minden információt meg­adunk. Egy adatbázisba hat elhunyt adata tölthető fel, ami akár egy sírhoz, azaz egy kőhöz is tartozhat. Ráadásul az adatbázis bármikor, később is szerkeszthető, és a hozzáférés a távolabb élő hozzátartozókra is átruházható – hallhattuk a feltalálótól.

Mára több mint tízezer darabot legyártottak, a nemzetközi piacra is kiléptek, és immár 15 országban igyekeznek franchise-partnereken keresztül értékesíteni a Lapidarist. Tiszteletre méltó, hogy mivel a folytonosságban és a hosszú távú partnerkapcsolatokban hisznek, oly módon fejlesztik az adatbázist, hogy az a tulajdonosoknak pluszköltséget már nem jelent.

A kőre a világ is felfigyelt

S ha már a díszcsomagolásról szó esett, 2019-ben az Oroszországi Necropolis – Tanexpo World Russia kiállítás innovációs és a legjobb csomagolásnak járó díját is elhozták, ugyanilyen eredménnyel végeztek Lengyelországban, ami pedig a hazai szereplést illeti, megszerezték a Hungaropack versenydíját is. Számtalan új ötlet kidolgozásán fáradoznak azóta is, a kegyeleti szolgáltatások terén alighanem hamarosan újból nyilvánosság elé lépnek valamiféle újdonsággal.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában