Balkány

2019.12.22. 20:00

Két új uniós irányvonal

A KAP új támogatási struktúrája a tervezetthez képest csak egy-két évvel később indulhat be.

Forrás: ÉKN-archív

– Nagyjából ugyanott tartunk, mint tavaly ilyenkor, azaz még mindig csak jogszabálytervezetről beszélhetünk, a következő uniós költségvetési ciklus agrártámogatási összegének mértékét még mindig nem látjuk pontosan – kezdte az érdeklődő gazdálkodók tájékoztatását a balkányi gazdafórumon Papp Gergely.

Csúszhat a bevezetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese hozzátette: valószínű, hogy a közös agrárpolitika (KAP) új támogatási struktúrája a tervezetthez képest csak 1-2 évvel később indulhat be, ami hazánknak egyáltalán nem rossz hír.

Az átlagtól jóval több

Dr. Bardi Anett, a megyei kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztály osztályvezetője a megyei pályázatok alakulásáról beszélt az agrárfórumon. Kiemelte, hogy az országos átlagtól jóval több pályázat érkezett be hozzájuk. Szerinte a leggyakoribb probléma a pályázati rendszer során az, hogy sok esetben nem érkezik meg a főosztály értesítése a gazdákhoz, ennek oka az is lehet, hogy a gazdálkodók olyan címet adnak meg, ahol nem életvitelszerűen laknak.

A szakember szerint két új irányvonal körvonalazódik, az egyik az erősödő zöld párti lobbi, brüsszeli szinten ugyanis egyre hangosabban hallatják hangjukat a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető civil szervezetek, csoportok, fokozódik a nyomásgyakorlás az unió vezetői felé. A másik sarokpont a di­gitalizáció további térnyerése. Nemcsak magában a termelésben kaphatnak nagyobb szerepet a különféle digitális eszközök, alkalmazások, hanem a pályázati folyamatban is hangsúlyosabbá válhat az internethasználat.

– Az össztámogatás mértéke sokkal kevesebb biztosan nem lesz. A termeléshez kötött és a területalapú támogatási összegek minimális szinten változhatnak, vélhetően a vidékfejlesztési források csökkenhetnek komolyabb mértékben, arra viszont a jogszabálytervezet lehetőséget ad majd, hogy a kiesést a kormány saját forrásból kompenzálhassa – nyugtatta meg a gazdákat Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese. Szerinte nagy most a „harc” a brüsszeli döntéshozókkal, szerte Európában mindenki igyekszik a saját érdekeit érvényesíteni.

– A Magosz, az agrárkamara és a szaktárca is azon dolgozik, hogy sikerüljön kiharcolni majd a kompenzációt a magyar kormánynál – fogalmazott Papp Gergely.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában