koronavírus - gazdaság

2020.04.04. 09:30

Miniszteri vizit a Master Goodnál

Dr. Nagy István az agrártárca és a kormány támogatásáról biztosította a cégcsoportot.

Fotó: Fekete István

A kisvárdai baromfi-feldolgozó üzemben járt a napokban dr. Nagy István agrárminiszter, aki a támogatásáról biztosította a tulajdonosokat. – A minisztériumra és a magyar kormányra mindig és minden körülmények közt számíthatnak – fogalmazott dr. Nagy István agrár­miniszter.

– Büszkék vagyunk rá, hogy a Master Good cégcsoport a 2800 munkavállalójából egyetlenegy embert sem küldött el, és azt látjuk, hogy a következő hónapokban sem kerülhet erre sor – mondta a miniszteri vizit alkalmával Bárány László, a Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa.

Folyamatos a munka, a termelés

– Szerencsére olyan élelmiszer-iparágban dolgozunk, amely válságálló és válságtűrő. A mi termékeink, a jó minőségű magyar csirkehúsok napi fogyasztási cikkek – fogalmazott Bárány László, a Master Good alapító tulajdonosa.

Lapunk megkérdezett három multinacionális nagyvállalatot, őket hogy érinti a koronavírus, van-e hatással a termelésre, az alapanyag-beszerzésre és a munkaerőre.

Egyelőre kivárnak

Az Eissmann Automotive Hungaria Kft. életét is alaposan felforgatta a vírus rohamos európai, illetve magyarországi terjedése. Böszörményi Attila, a cég nyíregyházi gyárigazgatója elmondta: megrendelőik, főként a nagyobb európai autógyárak április közepéig leálltak, így a fontos gazdasági lépések meghozatalával megvárják a hónap közepét, illetve a rövid távú stratégia kialakításában fontos szerepet játszik a magyar kormány jövő hétre ígért gazdasági intézkedéscsomagja is.

Addig is megtesznek mindent a dolgozók egészségének védelméért.– Mérjük a cég területére belépő kollégák testhőmérsékletét, felhívjuk a kézmosás fontosságára a figyelmet, gyakrabban indítjuk a buszokat, hogy egy járaton kevesebben utazzanak – mondta Böszörményi Attila, majd beszélt arról is: előbb vásároltak, majd saját gyártásban szájmaszkokat biztosítottak a dolgozóknak, illetve azok családtagjainak.

– Vannak olaszországi beszállítóink is, tőlük is sok minden függ, bízunk abban, hogy a koronavírus után gyorsan regenerálódik a piac – tekintett előre a gyárigazgató.

Stabil ellátási lánc

A Lego nyíregyházi egységében sem állt meg az élet. Mint azt Siket Lóránttól, a cég kommunikációs menedzserétől megtudtuk: ellátási láncuk jelen helyzetben is stabil, fent tudják tartani a termelést, minden beszállítójuk teljesíti a megrendeléseket.– Csak akkor folytatjuk a termelést, ha képesek vagyunk biztonságos munkakörülményeket nyújtani.

A jelenlegi gazdasági környezet dinamikusan változik, figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és annak megfelelően hozunk további döntéseket – tudtuk meg Siket Lóránttól, aki szerint a koronavírus üzletre gyakorolt hatásáról még korai lenne beszélni, a cég egyébként sem oszt meg üzleti adatokat a féléves és éves eredményközléseken kívül.

– Jelenleg nem tervezünk változtatni a dolgozóink létszámán, épp ellenkezőleg. Azt látjuk, hogy sok család és gyerek Lego kockákkal játszik az otthonlét alatt, és hálás azért, hogy össze tudjuk hozni a családokat, és játékos pillanatokat biztosítunk nekik, még ezekben a bizonytalan időkben is – emelte ki a kommunikációs menedzser.

Hozzátette: számos olyan intézkedést is hoztak, melyek célja, hogy biztonságossá tegyék a munkahelyet dolgozóik számára. Csak azok a kollégák járhatnak be a gyárba, akiknek a jelenléte a termelés szempontjából elengedhetetlen, mindenki más otthonról dolgozik. Belépéskor kötelező a kézmosás és a testhőmérséklet ellenőrzése, valamint a maszk viselése.

Átszervezték úgy a műszakokat, hogy váltáskor ne találkozzanak egymással a dolgozók, ahogy a buszjárataik számát is megduplázták azért, hogy az egyes területeken dolgozók külön járhassanak be.

Teljes kapacitással

– A Hübner-H Kft. alapanyag-ellátása többnyire zavartalan, a forgalomban jelenleg nincs lényeges változás, gyárunk a járvány előtt tervezett kapacitással üzemel – tájékoztatta lapunkat a Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. igazgatásvezetője.Dobi József hozzátette: azért azt ők is tapasztalják, hogy a gazdasági helyzet kevésbé kiszámítható, így a munkahelyek megtartása érdekében a Hübner cégvezetése is rugalmasabb munkaszervezés bevezetése mellett döntött, mely jelen helyzetben a hosszabb tartamú munkaidőkeret.

– Nagy hangsúlyt helyezünk dolgozóink és üzleti partnereink tájékoztatásra. Tudatosítjuk munkatársainkban, hogy az általuk tanúsított magatartás rendkívül fontos. Gyakori kérdések és válaszok formájában szabályokat és ajánlásokat fogalmaztunk meg, ezáltal is segítve a helyzet megértését. A járvány időszakára érvényes magatartáskódexet tettünk közzé.

A fizikai kontaktus csökkentése érdekében módosítottuk a szünetrendet, az ebédlők, öltözők, dohányzók használati rendjét, a megbeszélések rendjét, irodák használatát, rugalmasabb munkaidőt alkalmazunk a szellemi állománynál. Dobi József elmondta, hogy a Hübner-H Kft. is elkezdte a védőmaszkok gyártását.

Első lépésben saját dolgozóikat látják el a szükséges védőfelszereléssel. – Második lépésben szeretnénk felajánlani 2000 darab saját készítésű védőmaszkot azoknak a nyíregyházi intézményeknek, ahol erre szükség mutatkozik – emelte ki. A cégnél jelenleg úgy látják, a járvány nem fogja jelentősen befolyásolni a Hübner-H Kft.-nél a foglalkoztatottak számát, létszámcsökkentés nem várható.

A tömegközlekedési iparág, melynek a Hübner-H Kft. az egyik legnagyobb beszállítója, eddig nem jelez szignifikáns eltéréseket az előrejelzésekhez képest.

– Sőt, a jelenlegi várakozások további munkahelyek megteremtését teszik szükségessé.

Úgy gondoljuk, hogy az idén a Hübner-H Kft. a rendkívüli helyzet ellenére folyamatosan, biztos és kiszámítható munkáltatóként tud tovább üzemelni – nyomatékosított Dobi József.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában