Mezőgazdaság

2020.05.31. 17:36

Növényi stresszek és kezelésük

A károk mérsékelhetők a növények megfelelő kondícióban tartásával.

Az alacsony talajhőmérséklet hatására a kukorica tápanyagfelvétele korlátozott lesz

Forrás: MW-archív

Fotó: Dunántúli Napló

A termesztett növényeket folyamatos biotikus és abiotikus stresszfaktorok veszélyeztetik, amelyeket a legtöbb esetben csak tompítani tudunk azzal, hogy a növényeknek megfelelő életkörülményeket (megfelelő talajélet, jó kondíció) biztosítunk. Tóth Balázs növényvédelmi szakmérnököt, a Hechta Kft. képviselőjét kérdeztük, hogy milyen negatív hatások érik növényeinket.

Növényvédő szer felverődése

– A szója- és napraforgó-gyom­irtási technológiákat ismerve gyakorlatilag elkerülhetetlen – legyen szó bármelyik gyomirtó készítményről – a növények eltérő mértékű fitotoxicitása. Az ilyen stresszt szenvedő növényeknél a legfontosabb cél, hogy ebből az állapotból minél gyorsabban és veszteség nélkül regenerálódjanak.

Fagykár

– A korai kitavaszodás nagyon veszélyes lehet a növényekre. A korai meleg megindítja a növények nedvkeringését, előrébb jön a virágzás. Minél korábban köszönt be a tavaszi felmelegedés, annál valószínűbb, hogy még visszatérhet a tél, és lehűléssel, faggyal lepi meg a termelőket. Gyümölcsösökben a fagykár sokkal nagyobb lehet, mert a fagy beköszöntése virágzásban a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik, biztos a termésveszteség – közölte a szakember.

– Kora tavasszal a hirtelen jött hidegebb levegő és a csapadék hatására a talaj 4-5 C°-ra is lehűlhet. Ennek egyenes következménye, hogy az alacsony talajhőmérséklet hatására a kukorica tápanyagfelvétele (főként a foszfor) korlátozott, és a kukorica megáll a fejlődésben. Ez a hideg a kukorica fejlődési dinamikáját 2-3 héttel eltolja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, amely nem kedvez a megtermékenyülésnek. Emiatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a 2-3 hetes késést, gyorsabban fejlődjön, és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

Aszálystressz

– A tavaszi vetésű növények esetében, ha a vetés aszályos időszakra esik, kelés után, már a növények 2-3 leveles állapotában segíteni kell a fejlődésüket. Később, a nyári aszály főleg a kukoricában jelentős terméskiesést okoz, mivel ebben az időszakban a talajból nem tud tápanyagot felvenni a növény, a levélen keresztül kijuttatott növénykondicionáló készítménynek fontos szerepe lehet – emelte ki a növényvédelmi szakmérnök.

– A szélsőségessé vált időjárás következménye, hogy hirtelen lecsapó viharok, jégesők veszélyeztetik a ter­mesztett kultúrnövényeket. A növényállományok ilyenkor erőteljes károkat szenvednek, amellyel nemcsak a növények asszimilációs felülete csökken, hanem a keletkező sebzések utat nyitnak különböző kórokozók fertőzésének is. A jégeső károsítását csak nehezen heverik ki a növények. Gyümölcskultúrákban fokozottabb a következmény, ugyanis a következő évben termő hajtások és vesszők is károsodhatnak, amely még a jövő évi termést is veszélyezteti.

Lehet mérsékelni ezeknek a negatív tényezőknek a hatását? – tettük fel a kérdést.

– Igen! A stressz által okozott károk csökkenthetők a növények megfelelő kondícióban tartásával. Ennek alapja a harmonikus tápanyagellátás és a növénykondicionálók alkalmazása.

Különböző algatartalmú készítmények elérhetők erre a célra, de a legjobb megoldás, ha az algakivonat mellett egyéb összetevők is fokozzák a hatékonyságot, pl. növényi olajok, illóolajok stb. Ilyen termék az Amalgerol talaj- és növénykondicionáló készítmény, amely évtizedek óta bizonyítja jótékony hatását a stressz kezelésben – válaszolta Tóth Balázs.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában