közétkeztetés

2020.06.29. 07:09

Nehéz az út visszafelé

A lejtőről próbálnak most visszakapaszkodni a közétkeztetéssel foglalkozó cégek is.

Szeged – 2019.07.01. Szociális gyermekétkeztetés az Arany János Általános Iskolában. Fotó: Karnok Csaba (KC) - Délmagyarország (DM)

Fotó: KM-archív

– Az elmúlt időszak meglehetősen bonyolult helyzetet teremtett a számunkra. Az oktatási-nevelési intézmények bezárásával és több gyáregység leállításával egyik napról a másikra megszűntek a megrendeléseink – tragikus hangok, amelyhez hasonlókat gyakran hallottunk a mögöttünk hagyott hetekben, hónapokban.

Amikor március 11-én Magyarországon is országos veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, és különleges jogrend lépett életbe, nagyon sok üzleti vállalkozás kezdett csúszni lefelé a lejtőn.

Néhányuk gondjáról korábban már beszámoltunk lapunkban, nem szóltunk viszont a sok esetben akár a teljes piaci összeomlással is szembenéző közétkeztető cégekről, amelyek most próbálnak magukhoz térni.

Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója – a bevezető idézetünk az ő szavai – nem rejtette véka alá véleményét, mely szerint az önkormányzatok tehettek volna a kialakult helyzet ellen.

Menzasirató után, jobb időkre várva

Gyakran az egyetlen megoldás maradt, ha a közétkeztető cégek megválnak a dolgozók egy részétől, holott ez a szegmens néhány éve már egyébként is létszámgondokkal küzdött.

Nincs mit szépíteni

Hogy a történtekbe jobban belelássunk, elsőként mi magunk is az ágazat egyik meghatározó piaci szereplőjét kérdeztük, mivel ők, a Hungast Csoport Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán, Nyíregyháza-Felsősima, Nyíregyháza-Butykatelep, Nyíregyháza-Nyírszőlős településeken végez étkeztetési szolgáltatást.

Enyedi Csaba, a csoport kommunikációs igazgatója az elmúlt időszak mérlegéről sommásan, de félreérthetetlenül nyilatkozott:

Nincs mit szépíteni, a fentebb említett két hónapunk siralmas volt.

A megrendeléseink az egyik napról a másikra a töredékére estek vissza, és komoly vesztéseget kellett és kell máig is elszenvednünk.

Mostanra, köszönhetően többek között az újranyitott bölcsődéknek és óvodáknak, a gyermekétkeztetési és a szociális szegmensben körülbelül 30 százalékon működünk, a gyárak, üzemek újraindulásával pedig a munkahelyi étkeztetésben a tavaly ilyenkori állapothoz képest 50-60 százalékon.

Rossz volt a kommunikáció

– Lehetett volna ez jobb is, ám a jogosult fogyasztók közül sokan nem is tudták, hogy a pandémia alatt is igénybe vehették volna, méghozzá komoly kedvezménnyel, a közétkeztetési ellátást – állította Enyedi Csaba.

– Amikor a korlátozó intézkedések életbe léptek, olyan kormányhatározat, illetve kormányrendelet is hatályossá vált, amely az önkormányzatok kötelezettségei közé sorolta a diák- és gyermekétkeztetést, az időskorúak hasonló ellátását.

A kapacitásaink rendelkezésre álltak, csakhogy az önkormányzatok többségétől egyáltalán nem, vagy indokolatlanul kevés megrendelés érkezett.

Mindez a családokra is komoly – időbeli és anyagi veszteséggel járó – terheket rótt.

Máshonnan persze rendelhettek ételt – az idősek közül sokan meg se tudták oldani az otthoni főzést –, csakhogy az jóval többe került.

Ahol viszont tudtak kijelölt ételátadó pontokat nyitni, ott kifejezetten működött – sajnos keveseknek kedvezve – a közétkeztetés, és ezeknek az önkormányzatoknak külön köszönjük a szervezőmunkát – fogalmazott Enyedi Csaba.

A dolgozóik legnagyobb részét igyekeztek csökkentett munkaidővel vagy állásidővel megtartani, és hogy mielőbb legyen hova visszamenni a megbecsült kollégáknak, de „kellemetlen intézkedéseket” is kellett hozniuk, ám azt nem sikerült megtudnunk, hogy milyeneket.

Elsősorban a korábban is már náluk dolgozókra építenek, amennyiben viszont a kapacitásaik indokolják, megkezdik az új munkatársak toborzását.

– Bízunk benne, hogy egyáltalán nem lesz második fertőzéshullám, és akkor a remélt szeptemberi iskolakezdéstől már teljes kapacitással számolhatunk – tette még hozzá Enyedi Csaba.

Nem túl jó esélyek

Egy picit árnyaltabbnak látja a helyzetet a Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Balogh Zoltán, bevallva persze, hogy a relatíve váratlanul bejelentett iskoláztatási szünet az általuk végzett étkeztetést is alaposan átrendezte, és nekik is hozott anyagi veszteségeket.

– A cégünk – köszönhetőn a szervezőmunkát adó városvezetésnek, az iskolákat irányító középhatóságnak – a pandémia alatt nagyobb probléma nélkül megoldotta az ételek házhoz szállítását és a kiosztópontokról a tanköteles korú szociálisan rászorultak ellátását.

Mindig megkaptuk a szükséges névsorokat, és súlyos létszámgondokkal se küzdöttünk.

Nekünk jó néhány megváltozott munkaképességű dolgozónk van, akadt olyan 65 év alatti is közöttük, aki élt a lehetőséggel, és önkéntes karanténban maradt. De ezt is át tudtuk hidalni.

Igaz, hogy kellett elengednünk munkavállalókat, de vagy nem hosszabbítottuk meg a lejáró szerződéséket, vagy olyan nyugdíjas visszafoglalkoztatottakat engedtünk el, akiknek az érdeke is azt kívánta, hogy otthon maradjanak. Nem tudom viszont, lesz-e szeptembertől munkájuk a dolgozóinknak az iskolai étkeztetésben Nyíregyházán.

Beadtuk a pályázatot, de nem tudjuk, hogy a rendszerben lévő szolgáltatók főzhetnek-e, vagy egyetlen nyertest hirdetnek. Viszont arra is fel vagyunk készülve, ha más folytatja majd az ifjúsági és diákétkeztetését.

A cégnek marad még étkeztetési lehetősége, és új piacok felkutatásán is dolgozunk, ami nem belföldet jelent – árulta el Balogh Zoltán.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában