2020.06.29. 07:09
Nehéz az út visszafelé
A lejtőről próbálnak most visszakapaszkodni a közétkeztetéssel foglalkozó cégek is.
Szeged – 2019.07.01. Szociális gyermekétkeztetés az Arany János Általános Iskolában. Fotó: Karnok Csaba (KC) - Délmagyarország (DM)
Fotó: KM-archív
– Az elmúlt időszak meglehetősen bonyolult helyzetet teremtett a számunkra. Az oktatási-nevelési intézmények bezárásával és több gyáregység leállításával egyik napról a másikra megszűntek a megrendeléseink – tragikus hangok, amelyhez hasonlókat gyakran hallottunk a mögöttünk hagyott hetekben, hónapokban.
Amikor március 11-én Magyarországon is országos veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, és különleges jogrend lépett életbe, nagyon sok üzleti vállalkozás kezdett csúszni lefelé a lejtőn.
Néhányuk gondjáról korábban már beszámoltunk lapunkban, nem szóltunk viszont a sok esetben akár a teljes piaci összeomlással is szembenéző közétkeztető cégekről, amelyek most próbálnak magukhoz térni.
Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója – a bevezető idézetünk az ő szavai – nem rejtette véka alá véleményét, mely szerint az önkormányzatok tehettek volna a kialakult helyzet ellen.
Menzasirató után, jobb időkre várva
Gyakran az egyetlen megoldás maradt, ha a közétkeztető cégek megválnak a dolgozók egy részétől, holott ez a szegmens néhány éve már egyébként is létszámgondokkal küzdött.
Nincs mit szépíteni
Hogy a történtekbe jobban belelássunk, elsőként mi magunk is az ágazat egyik meghatározó piaci szereplőjét kérdeztük, mivel ők, a Hungast Csoport Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán, Nyíregyháza-Felsősima, Nyíregyháza-Butykatelep, Nyíregyháza-Nyírszőlős településeken végez étkeztetési szolgáltatást.
Enyedi Csaba, a csoport kommunikációs igazgatója az elmúlt időszak mérlegéről sommásan, de félreérthetetlenül nyilatkozott:
Nincs mit szépíteni, a fentebb említett két hónapunk siralmas volt.
A megrendeléseink az egyik napról a másikra a töredékére estek vissza, és komoly vesztéseget kellett és kell máig is elszenvednünk.
Mostanra, köszönhetően többek között az újranyitott bölcsődéknek és óvodáknak, a gyermekétkeztetési és a szociális szegmensben körülbelül 30 százalékon működünk, a gyárak, üzemek újraindulásával pedig a munkahelyi étkeztetésben a tavaly ilyenkori állapothoz képest 50-60 százalékon.
Rossz volt a kommunikáció
– Lehetett volna ez jobb is, ám a jogosult fogyasztók közül sokan nem is tudták, hogy a pandémia alatt is igénybe vehették volna, méghozzá komoly kedvezménnyel, a közétkeztetési ellátást – állította Enyedi Csaba.
– Amikor a korlátozó intézkedések életbe léptek, olyan kormányhatározat, illetve kormányrendelet is hatályossá vált, amely az önkormányzatok kötelezettségei közé sorolta a diák- és gyermekétkeztetést, az időskorúak hasonló ellátását.
A kapacitásaink rendelkezésre álltak, csakhogy az önkormányzatok többségétől egyáltalán nem, vagy indokolatlanul kevés megrendelés érkezett.
Mindez a családokra is komoly – időbeli és anyagi veszteséggel járó – terheket rótt.
Máshonnan persze rendelhettek ételt – az idősek közül sokan meg se tudták oldani az otthoni főzést –, csakhogy az jóval többe került.
Ahol viszont tudtak kijelölt ételátadó pontokat nyitni, ott kifejezetten működött – sajnos keveseknek kedvezve – a közétkeztetés, és ezeknek az önkormányzatoknak külön köszönjük a szervezőmunkát – fogalmazott Enyedi Csaba.
A dolgozóik legnagyobb részét igyekeztek csökkentett munkaidővel vagy állásidővel megtartani, és hogy mielőbb legyen hova visszamenni a megbecsült kollégáknak, de „kellemetlen intézkedéseket” is kellett hozniuk, ám azt nem sikerült megtudnunk, hogy milyeneket.
Elsősorban a korábban is már náluk dolgozókra építenek, amennyiben viszont a kapacitásaik indokolják, megkezdik az új munkatársak toborzását.
– Bízunk benne, hogy egyáltalán nem lesz második fertőzéshullám, és akkor a remélt szeptemberi iskolakezdéstől már teljes kapacitással számolhatunk – tette még hozzá Enyedi Csaba.
Nem túl jó esélyek
Egy picit árnyaltabbnak látja a helyzetet a Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Balogh Zoltán, bevallva persze, hogy a relatíve váratlanul bejelentett iskoláztatási szünet az általuk végzett étkeztetést is alaposan átrendezte, és nekik is hozott anyagi veszteségeket.
– A cégünk – köszönhetőn a szervezőmunkát adó városvezetésnek, az iskolákat irányító középhatóságnak – a pandémia alatt nagyobb probléma nélkül megoldotta az ételek házhoz szállítását és a kiosztópontokról a tanköteles korú szociálisan rászorultak ellátását.
Mindig megkaptuk a szükséges névsorokat, és súlyos létszámgondokkal se küzdöttünk.
Nekünk jó néhány megváltozott munkaképességű dolgozónk van, akadt olyan 65 év alatti is közöttük, aki élt a lehetőséggel, és önkéntes karanténban maradt. De ezt is át tudtuk hidalni.
Igaz, hogy kellett elengednünk munkavállalókat, de vagy nem hosszabbítottuk meg a lejáró szerződéséket, vagy olyan nyugdíjas visszafoglalkoztatottakat engedtünk el, akiknek az érdeke is azt kívánta, hogy otthon maradjanak. Nem tudom viszont, lesz-e szeptembertől munkájuk a dolgozóinknak az iskolai étkeztetésben Nyíregyházán.
Beadtuk a pályázatot, de nem tudjuk, hogy a rendszerben lévő szolgáltatók főzhetnek-e, vagy egyetlen nyertest hirdetnek. Viszont arra is fel vagyunk készülve, ha más folytatja majd az ifjúsági és diákétkeztetését.
A cégnek marad még étkeztetési lehetősége, és új piacok felkutatásán is dolgozunk, ami nem belföldet jelent – árulta el Balogh Zoltán.
MJ