gazdaság

2020.10.16. 20:00

Kezdődhet az őszi permetezés

A permetezés előtt célszerű a már megbetegedett növényrészeket eltávolítani.

Az őszi lemosó permetezés megvédi növényeinket a különféle gombás fertőzésektől is

Fotó: MW-archív

– Lombhullás táján gyümölcsfáinkon végezzük el az őszi lemosó permetezést, ezzel már a jövő évi termést védjük – kezdte lapunk tájékoztatását Lakatos Bertalan. A tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke szerint ezt a permetezést mindenképpen előzze meg a kéregtisztogatás és a gyümölcsmúmiák eltávolítása, ezek hiányában ugyanis kisebb hatékonyságú, sőt eredménytelen lesz a kezelés.

Betegségek ellen

– Az őszi kezelés különösen a betegségek, mint például az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, a körte ventúriás varasodása elleni védekezés esetén hatásos. A lemosó permetezésre engedélyezett réztartalmú készítmények egyaránt hatnak a baktériumos és gombás betegségek ellen. Lemosásra felhasználható még néhány kéntartalmú készítmény is. Azok a szerek azonban, amelyek nem tartalmaznak rezet, nem hatásosak a baktériumokkal szemben. A kártevők ellen többféle olajtartalmú készítmény is használható a nyugalmi időszakban – emelte ki a szakember, aki úgy véli, a kártevők áttelelő alakjainak jelenléte már egy kézi nagyító segítségével is könnyen ellenőrizhető, és csak azokat a fákat javasolt permetezni, amelyeken előfordulnak ezek az alakok.

Lakatos Bertalan arra is felhívta a figyelmet, hogy célszerű a lemosó permetezést mindig fagymentes időben elvégezni, a kiválasztott készítményt pedig önállóan kell kijuttatni, nem szabad keverni egyéb növényvédő szerekkel.

Károsítótól függ

– A permetezés előtt célszerű a megbetegedett vagy egyéb módon károsodott növényrészeket eltávolítani. Az, hogy milyen növényvédő szert választunk, a károsítótól függ, mely ellen védeni szeretnénk a növényt.

Lemosó permetezések alkalmával a réztartalmú készítmények eredményesen felhasználhatók a kórokozók ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek.

– A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik. Az olajos alapú készítmények rovarok és atkák ellen alkalmazhatók. E készítmények vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozva ezzel a légzésüket. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák, valamint a körtelevélbolha ellen – sorolta a szakember.

Lakatos Bertalan elmondta azt is, hogy eltérően a nyári, ködszerű permetezéstől, most bő lével, lemosásszerűen kell a növényeket megpermetezni úgy, hogy minden rejtett zugba eljusson a növényvédő szer. A nagyon magas fák csúcsát sokszor csak nagy nehézséggel lehet elérni, pedig lehet, hogy a moníliás gyümölcsmúmiák éppen ott sokasodnak – zárta gondolatait a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában