Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.17. 06:58

Belvíz: még kezelhető a helyzet

Megyénkben sok területet fenyeget a belvíz, ami az éjszakai kemény hidegben megfagy.

TG

2021021 Tiszanagyfalu fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Belvíz árasztotta el a földeket Tiszanagyfalunál.

Fotó: Pusztai Sándor

Az elmúlt hetekben az átlagosnál több csapadék esett megyénkben eső vagy havazás formájában. A sok csapadékot a szántók nem tudták elnyelni. Körképünkben gazdálkodókat kérdeztünk meg, okozott-e nekik problémát az ár- vagy a belvíz, illetve a kemény fagyok miatt a földeken kialakult jégpáncél.

– Akadnak vízzel borított területek, de a Fetivizig környező szivattyútelepei szépen dolgoznak. Ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű csapadék az elkövetkező időszakban, akkor nem lesz itt különösebb probléma. Nekem egyébként tizenöt hektár búzám van jelenleg víz alatt, de ez nem meglepő, hiszen ártéri területről beszélünk – fogalmazott a Mérken gazdálkodó Szakolcai István.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága adatai szerint megyénkben a belvízzel borított terület nagysága meghaladja a 11.640 hektárt, ám az átnedvesedett terület ettől jóval több. Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes megyei igazgató szerint ez a tavaszi vetésű növények esetében okozhat gondot a közelgő talaj-előkészítés során.

Az elmúlt két hónapban megyeszerte rengeteg csapadék hullott, így nemcsak az árvíz, hanem a belvíz is megnehezíti a mindennapokat, különösen igaz ez a mezőgazdaságban dolgozók munkájára. A Debreceni Egyetem Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központjának tájékoztatása szerint február második hetében megyénkben 20 és 40 milliméternyi eső esett, majd a hét második felében érkező hóesés következtében 1–5 centiméteres hótakaró alakult ki a régióban.

A hét legvégére – a nappali órák bőséges napsütése révén – kissé engedett szorításából a fagy, de az időszak így is 4-5 fokkal bizonyult hidegebbnek a harmincéves átlagnál. A talajban csak a hét legvégére hatolt 5 centiméter mélységig a fagy, miközben ekkorra a legtöbb helyen eltűnt, felszakadt a hótakaró. A 25–45 milliméter közé tehető heti csapadékmennyiség miatt feláztatott talajfelszín átmenetileg járhatóvá vált a trágyaszóró gépek számára, azonban – a jégpáncél alatt – nagyobb területeket borít belvíz. Jó hír ugyanakkor, hogy az érkező hideg, száraz légtömeg néhány napra véget vetett a csapadékos időnek, illetve a fokozatos enyhülés ellenére a közeljövő sem ígér igazán nagy csapadékot térségünkben.

Dolgoznak a szivattyútelepek

– Természetesen nálunk, Mérk környékén is van belvizes mezőgazdasági földterület, de nem vészes, meg hát a fagy is „fog rajta” valamennyit – mondta el érdeklődésünkre Szakolcai István, aki sok mindent megélt már a mezőgazdaságban, hiszen a kilencvenes évek eleje óta gazdálkodik, búzát 1993 óta termeszt.

– Akadnak vízzel borított területek, de a Fetivizig környező szivattyútelepei szépen dolgoznak. Ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű csapadék az elkövetkező időszakban, akkor nem lesz itt különösebb probléma. Nekem egyébként tizenöt hektár búzám van jelenleg víz alatt, de ez nem meglepő, hiszen ártéri területről beszélünk. Annak idején bevállaltam ennek a rizikóját, úgyhogy nem dőlök a kardomba – fogalmazott a mérki gazda, aki hozzátette, az elmúlt tíz évben ez a földterület megúszta víz nélkül.

– Most, sajnos, nem voltam ilyen szerencsés, no, de hát ilyen a mezőgazdaság, ez is benne van a pakliban. Vannak gyümölcsfáim is, szilvám, almám, meggyem és körtém, nekik ez a hidegebb időjárás növényvédelmi szempontból kimondottan kedvező, mert nem tudnak áttelelni a kártevők. Nem tenne jót most egy gyors felmelegedés, mert akkor korán beindulna a vegetáció és a rügyfakadás. Bízom benne, hogy egy darabig még marad ez a hidegebb időjárás – mondta Szakolcai István.

Örüljünk inkább!

– Örüljünk annak, hogy végre bőven van víz, máskor a szárazság miatt panaszkodunk. A talaj felső vízzáró rétege nem telített, a víz el fog tudni kényelmesen szivárogni a földbe – nyugtatta meg a kedélyeket a Ramocsaházán gazdálkodó Cseh László. Hozzátette, a környékbeli áteresztőcsatornákban így is alig van valami.

– Kisgyerekként alig tudtuk átugrani ezeket a csatornákat, olyan szélesek és telítettek voltak, míg ma egy kicsivel nagyobb lépéssel könnyedén átlépem őket – fogalmazott lapunknak a gazdálkodó.

– A szántómon van egy kevés víz, de nem tragikus a helyzet. Az elmúlt években inkább a szárazság okozott nekem gondot, emiatt én most nem látom olyan sötétnek a dolgokat. A belvíz miatt lehet, hogy valamelyest csökken a búzám termőterülete, de a hozamok majd korrigálják ezt a kis kiesést. Ha az elkövetkező napokban sokat fog sütni a nap, az a párolgást is meggyorsíthatja – mondta a ramocsaházi Cseh László.

Ötven hektár víz alatt

Molnár Gyula Tiszavasváriban és környékén gazdálkodik, mint azt lapunknak elmondta, a földterületének úgy 5-10 százalékán, nagyjából 50 hektáron állt meg a víz.

– Szerencsére nálam foltokban jellemző csak a belvíz, nem pedig egy összefüggő földterület van víz alatt. Itt, Tiszavasváriban a lazább talajok szépen elnyelik a vizet, inkább a réti, kötöttebb talajtípus az, ami megtartja, ilyen területek pedig inkább Polgár irányában találhatóak. Összességében azt gondolom, ezt a vízmennyiséget még elbírják a földek, viszont ha az elkövetkező hetekben újra sok csapadékot kapunk, azt már nehezebben fogják tudni kezelni. Ez a jelenlegi helyzet kezelhető, meglátjuk, mi lesz majd tavasszal. Bízom benne, hogy a mostaninál nem fordul rosszabbra a helyzet – bizakodott Molnár Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában