Gyümölcsök

2021.04.18. 20:00

Fagykár a gyümölcsösökben

Nem kevés fejfájást okozott a gyümölcsösgazdáknak az elmúlt napok időjárása.

TG

Gazdag Ferenc vizsgálja a termőrügyek állapotát

Fotó: Sipeki Péter

Kelemen Pétert, a FruitVeB nemrég megválasztott szabolcsi származású alelnökét arra kértük, összegezze lapunknak, hogy mekkora károkat okoztak a múlt heti fagyos éjszakák a gyümölcsöskertekben.

Alma, meggy, szilva

– Megyénkben az alma, a szilva és a meggy a meghatározó gyümölcsfaj, ezekben jóval kisebb mértékű fagykár keletkezett, mint a kajszi- és az őszibarackban. Az alma és a szilva virágzása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még nem volt abban a szakaszban, hogy komolyabban sérüljenek a virágok. Ez azonban nem igaz például Zala megyére, ahol az almavirágzás már olyan fenológiai szakaszban járt, hogy a múlt heti fagyos éjszakák jelentős károkat okoztak. Országos szinten elmondható, hogy a kajszi- és az őszibarack súlyos fagykárt szenvedett, az alma, a szilva és a meggy esetében kedvezőbb a helyzet, mivel ezeknél a gyümölcsfajoknál a termőterület legnagyobb része az ország északkeleti régiójában található, itt azonban még nem volt olyan szakaszban a virágzás, hogy a fagy jelentősebb károkat okozott volna – mondta Kelemen Péter, a ­FruitVeB alelnöke.

Ezt erősítette meg lapunknak a Nyíregyháza mellett, Vargabokorban gazdálkodó Gazdag Ferenc is.

– Nálam az őszibarack, a szilva és a cseresznye megúszta, egyedül a sárgabarackom sérült, itt viszont a virágok kilencven százaléka elfagyott – tudtuk meg a hatvannyolc esztendős gazdától, aki közel harminc éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel.

– Tegnap bejártam a kertet, a sárgabarackfákat leszámítva a termőrügyek még zárva voltak, a bibe pedig zöld. Ilyenkor a virágok még kibírnak egy erősebb fagyot, ha azonban a mínuszok a termőrügyeket nyitott állapotban érik, az végzetes lehet – mondta Gazdag Ferenc, aki a betakarításról is ejtett néhány szót. – Főszezonban kell húsz ember, hogy jól menjen a szüret, de évről évre egyre nehezebb megbízható embereket találni – fogalmazott a gazda.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában