Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.08. 15:30

Mézédes a görögdinnyénk

A piacon hirtelenjében megjelenő nagy mennyiségű áru kissé lenyomja a termelői árakat.

GB

Itthon a nagy dinnye a jó dinnye | Fotó: Pusztai Sándor

A lehetetlen időjárás komoly fejtörést okozott idén dinnyetermelőinknek is. A növények fejlődését lassító kezdeti hűvös idő után jött hosszú kánikula egyszerre érlelte be a dinnyét, amelynek betakarítását igazából most kezdik a szabolcsi termelők.

Kerezsi Csaba, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének kelet-magyarországi régió­vezetője maga is termel, integrátorként pedig környékbeli termelők dinnyéjének exportpiacokra szállítását, értékesítését szervezi.

Biztat az elnök

– A dinnyeszüret július 20-a után kezdődött Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legjelentősebb, Balkány környéki körzetében. A tömeges érést követő betakarítás csak most, augusztus elejétől indult. Arra számíthatunk, hogy ha a természetes exportpiacainkon – Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában – újra nyáriasra fordul a jelenlegi hűvös idő, nagy tételben fogadják majd a szabolcsi dinnyét.

– Ahogy fagylaltot sem nyalnak túl sokan 13-15 fokban, úgy a görögdinnyére sem ácsingóznak, de bízunk benne, hogy lesz ez még másként. Hosszú a szezon, kitart szeptember közepéig.

Van tehát időnk itt Szabolcsban, hogy ezt a hagyományosan kiváló, idén is mézédes, egészséges görögdinnyénket, amit idén 1100 hektáron termelünk, haszonnal értékesíthessék dinnyéseink

– biztatja a megyebeli dinnyetermelőket Kerezsi Csaba a piacosságot is hangsúlyozva: – Nagyon jó minőségű az idei görögdinnyénk, kártevőktől mentes, fajtára jellemző színű, ízű, köszönhetően annak is, hogy a hagyományos fajták után előtérbe kerültek az új hibridek, amelyek stabilan tudják nyújtani azt, amit a vevők elvárnak.

– Ami a dinnye méretét illeti, külpiacokon inkább a 3–9 kilogrammos áru a kelendő, itthon „a nagy dinnye a jó dinnye”, így mi, magyarok inkább a 8–10 kilogrammosokat vesszük.

Élni és élni hagyni

– A görögdinnye árát a várakozásokhoz képest alaposan eltérítette, hogy az ország déli és északabbra fekvő termőtájain szinte egyszerre érett be, zúdult rá mind a belföldi, mind az exportpiacra szinte az összes termés. Ez a hirtelenjében megjelenő sok áru bizony kissé lenyomja a termelői árakat.

– A már említett külpiacainkon ráadásul még jelen van az olasz, a görög, az albán dinnye, továbbá kapható a mag nélküli spanyol is, amit értesüléseink szerint az ottani túltermelés miatt annyiért ad el táblája szélén a spanyol termelő, amennyit a kereskedő kiejt a száján.

Itthon a nagy dinnye a jó dinnye | Fotó: Pusztai Sándor

– Ami a belpiacunkat illeti, Szabolcsban is közvetlenül a termelőktől vásárolnak a kereskedők, az áruházlánci beszállítás kevesek lehetősége. Igen ám, de a békési termelők, akik a szezon kezdetekor magas áron tudtak értékesíteni, most már az alacsonyabbal is megelégszenek, ami viszont precedens­árként szolgál az itteni kereskedőknek, bosszantva ezzel a sokkal jobb minőségű árujuk ellenére a jóból kimaradni látszó szabolcsi dinnyéseket – osztja meg velünk értesüléseit a régióvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában