Nyíregyháza

2021.10.10. 11:30

Hosszú távra terveznek Nyíregyházán

A Continental 1962 óta gyárt különböző gumiipari termékeket a megyeszékhelyen.

TG

Fotó: [email protected] +36305431120

Az idei különleges év a Continental számára: a társaság október 8-án ünnepli 150. születésnapját, ennek apropóján Adorján Zoltánnal, a cégcsoport nyíregyházi gyáregységének ügyvezető igazgatójával beszélgettünk múltról, jelenről és jövőről.

Három piaci területen

A Continental Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs-kereskedelmi központtal és egy mesterséges intelligencia fejlesztési központtal van jelen, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat hazánkban. Adorján Zoltán lapunknak elmondta, a Continental nyíregyházi gyárában 1962 óta gyártanak különböző gumiipari termékeket. A 70-es évek elejétől gyártott légrugók fejlesztése és előállítása is ehhez a gyáregységhez kötődik. A társaság 2004 novemberében olvadt be a Continental ContiTech divíziójába, 2014 óta pedig ContiTech Magyarország Kft.-ként folytatja működését. Napjainkban a cég a műszaki gumitermék-gyártás három nagy piaci területén vesz részt aktívan: a kaucsuk­keverékek, kamionokhoz, vezetőülésekhez, vasúti kocsikhoz és kabinokhoz kötődő légrugórendszerek, járműipari hűtő-fűtő tömlők gyártásában és értékesítésében, valamint egyes légrugó termékek fejlesztésében.

A Continentalról

A Continental-csoport, a világ vezető járműipari alkatrészszállítójaként, 58 országban, 561 lokációban több mint 235 ezer főt foglalkoztat. A Continental térképén Magyarország egy úgynevezett fókuszország, ahol egy mesterségesintelligencia- és egy fejlesztőközpontot, a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó járműdinamikai tesztpályát, 7 gyárat és 1 regionális gumiabroncs-kereskedelmi és -logisztikai központot üzemeltet.

A munkatársak száma meghaladja a 8 ezret. Hazánkban a vállalatcsoport mind az 5 üzleti területével jelen van. Az Önvezető Mobilitás és Biztonság (AMS), a Járműhálózat és Információ (VNI), a gumiabroncs, az ipari megoldásokat szállító ContiTech, valamint az elektromobilitást és meghajtási technológiát szállító Vitesco Technologies hazai vállalatai fejlesztési, gyártási és kereskedelmi tevékenységet folytatnak Budapesten, Debrecenben, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Budaörsön és Nyíregyházán.

A nemzetközi cégcsoport hazánkban is maximálisan kiveszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból. Ennek ékes bizonyítéka, hogy újabb öt évig a Continental Aréna nevet viselheti a megyeszékhely sportcsarnoka. Ezzel kapcsolatban Adorján Zoltán úgy fogalmazott, a sportban és az üzleti életben sok a közös pont, így fontos az egymás iránti bizalom, a versenyszellem, a csapatmunka és az ezekből fakadó teljesítmény. A ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetője a beszélgetés során többször kiemelte, hogy igyekeznek odafigyelni a munkatársakra, aminek egyértelmű jele, hogy az elégedettségi mutatók alapján a Continental-gyárak összevetésében világszerte és az országban továbbra is Nyíregyháza teljesít a legjobban.

Törődnek a közösséggel

– Korábban megkaptuk a Családbarát Munkahely elismerést, nagyon sokat törődünk a közösségépítéssel: a családi nap, a focibajnokság, a horgászverseny és a Continental Arénában általában egy nagyon emlékezetes év végi buli mind ezt a célt szolgálja. Sőt, mi már a pandémia előtt is adtunk lehetőséget az irodai dolgozóknak a rugalmas munkavégzésre, a home office­-ra, amit meg akarunk tartani a járvány után is, amennyiben erre mutatkozik majd igény. Az egészségünk védelme a legfontosabb, rendszeres szűrőprogramokat szervezünk, ingyenesen segítünk ebben a kollégáinknak – sorolta Adorján Zoltán, akit a pandémia gazdasági hatásairól is kérdeztünk. A szakember elmondta, a vírus a nyíregyházi gyárat is kihívások elé állította. Az ő piacaikon is volt visszaesés, ehhez kellett igazítaniuk a termelést és a létszámot, valamint gazdaságossági szempontok miatt, a német tulajdonos döntése alapján át kellett telepíteni a járműipari tömlőgyártást más magyar telephelyekre.

– Az idei helyzet azonban már biztató, több üzleti egységünk közelíti, vagy meghaladja a világjárvány előtti szintet, s a kor elvárásainak megfelelő, csúcstechnológiájú, automatizálás irányába mutató fejlesztéseket tervezünk – emelte ki az ügyvezető. Természetesen a fejlesztések részleteire is kíváncsiak voltunk.

– Ebben az évben körülbelül 4 millió euró, nagyjából másfél milliárd forint összegben fogunk költeni beruházásokra, amely révén automatizált ipari megoldások bevezetésére törekszünk, melyek a kézimunka-­igényes tevékenységünket kibővítik, és ezáltal hozzájárulnak a fenntartható működésünkhöz – fogalmazott lapunknak az ügyvezető, aki leszögezte: ezekből is látható, hogy a cégcsoport hosszú távra tervez Nyíregyházán.

– Nemcsak gépekre, berendezésekre lesz szükségünk a fejlesztések során, hanem mérnöki, logisztikai, minőségbiztosítási, műszaki és technikusi pozíciókra is felveszünk majd szakembereket – osztotta meg lapunkkal a Continental stratégiai terveit Adorján Zoltán ügyvezető igazgató.

Borítókép: Adorján Zoltán 2019 óta vezeti a 450 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi üzemet | Fotó: Sipeki Péter

 

Névjegy

Adorján Zoltán 1997-ben fordítóként érkezett a ContiTech Magyarország Kft.-hez. A 2000-es évek elején közgazdász végzettséget szerzett, értékesítési, logisztikai és beszerzési munkakörökben folyamatosan kapott új megbízásokat és feladatokat.

A Continental belső, nemzetközi képzésein további ismeretekre tett szert, jelentkezett fiatal tehetségeknek szóló tréningekre, később többszintű menedzsmentprogramban vett részt. Szorgalmának eredményeként nemzetközi projektekre hívták meg. 2005-től már a teljes logisztikai és beszerzési területet vezette Nyíregyházán. 2014-től ügyvezetőigazgató-helyettesi feladatokat is ellátott, 2017–2019-ben pedig a Continental veszprémi gyárának volt a logisztikai igazgatója. 2019-ben megpályázta a nyíregyházi ügyvezetői pozíciót: Adorján Zoltán 2019. október 1-jétől a ContiTech Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában