30. évforduló

2021.10.20. 07:00

Tovább öröklődő marsós DNS

A közelmúltban ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját a nyíregyházi vállalkozás.

TG

A második generációs tulajdonosok: Márkus Tibor, Poroszka Norbert, Juhász-Márkus Regina, Somlai Gábor és Berecz Péter

Forrás: Marso

A pandémia tavaly nem adott rá lehetőséget, hogy a nyíregyházi Marso Kft. megünnepelje fennállásának harmincadik évfordulóját, így a cégvezetésnek a közelmúltban nyílt csak lehetősége arra, hogy legnagyobb beszállítóikkal, partnereikkel és az elmúlt öt évben kitüntetett dolgozóikkal együtt megtartsák a jubileumi rendezvényt.

Nagy álmaik voltak

– Ha kis csúszással is, de végre megünnepelhetjük a Marso Kft. fennállásának 30. évfordulóját – fogalmazott Becser Zoltán ügyvezető. Köszöntőjében emlékeztetett: 1990-ben a Marso fiatal alapítóinak nagy álmaik voltak, s az, hogy ma ez a cég 3 országban működik, 45 milliárd forint árbevételt ért el, s közel 500 család megélhetését biztosítja, azt bizonyítja, hogy a munkának, a kitartásnak valóban megvan az eredménye.

– Az elmúlt három évtizedet a sok munka mellett a lendület, a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás jellemezte. Korrektség, becsületesség, emberség. Három egyszerű fogalom, melyek annál nagyobb jelentőséggel bírnak. Három olyan fogalom, melyet már az alapítók szellemisége a cég működésébe plántált. Ez mozgatja cselekedeteinket, gondolatainkat, de ez belülről fakad. S ha munkavállalóként azonosulunk ezen értékekkel, akkor ez megteremti a lojalitás alapját. A cég felé, a partnerek felé és egymás iránt is. Így fordulhat elő, hogy ma már van olyan kolléga, aki 30 éve dolgozója a cégnek, így lehet a Marso menedzsmentjének a Marsónál eltöltött átlagos ideje közel 18 esztendő, s ezért lehet az, hogy évről évre egyre több kolléga veheti át az 5 évenkénti jubileumi elismerését – fogalmazott Becser Zoltán ügyvezető igazgató.

– Talán 30 év és egy kis idő történéseiről és főbb mérföldköveiről kellene most beszélnem? – tette fel a kérdést Márkus Tibor kereskedelmi igazgató.

– Sorolhatnék sok évszámot, számszaki eredményeket, felemelő vagy éppen szomorú életeseményeket, amelyek azzá formálták a Marsót, amilyen. Szerintem mégsem ez a fontos, hanem az, ami a felszín alatt van. Minek köszönhető, hogy ez a cég talán nem csak nekünk különbözik a többi abroncskereskedőtől? Mi segíthette a Marsót és a szüleinket abban, hogy mára sikerekről, jó üzleti és emberi kapcsolatokról és egy eredményes generáció­váltásról számolhatok be? Szerintem a kulcs a Marso DNS-ében rejlik. A DNS-ben, melyet 1990-ben megalkotott pár merész fiatalember, és örökít tovább egy mára nemzetközivé vált menedzsmentnek, nekünk, a második generáció tagjainak és a szervezetünk minden munkavállalójának. Mert a szüleink már a ’90-es években hittek abban, hogy egy kiváló cég generációkon átívelő és a siker hosszú távon, évtizedekben mérhető. Hiszen az üzleti élet egy végtelen játék, ahol a siker a folyamatos fejlődés mellett maga az életben maradás. Az út tele volt, van és lesz is nehézségekkel, irányváltásokkal, zsákutcákkal, de ez a bizonyos DNS nem változhat! Genetikai értelemben a DNS-nek 3 fő alkotóeleme van, így a kereskedelmi vállalat lévén a mi üzleti DNS-ünket is 3 irányból érdemes feltérképeznünk: a lánc elején a beszállítók, a végén a partnerek, a kettő között pedig a Marso szervezete, a kollégák állnak. Ez a három elem kapcsolódik szorosan egymáshoz a személyes kapcsolatokon keresztül, és képez ismétlődő láncolatot – emelte ki Márkus Tibor.

Példaértékű vállalkozás

Az ünnepi rendezvényre a megyeszékhely polgármestere, dr. Kovács Ferenc is meghívást kapott.

– A Marso, nyugodtan mondhatom, példaértékű vállalkozás Nyíregyházán. Hiszen a kezdetekkor bátrak és leleményesek voltak, folyamatosan fejlesztésekbe fektették az eredményeiket, beruháztak Magyarországon, majd külföldön, jól jövedelmező termékpalettát állítottak fel, és kiváló partneri kapcsolatokra tettek szert. S mivel ők nem akartak máshol letelepedni, telephelyükkel kvázi „kijelölték” az első ipari parkunk helyét. Nyíregyházáról nőttek nemzetközi céggé, érnek el napjainkban 45 milliárd forint feletti árbevételt, s foglalkoztatnak majd félezer dolgozót. De mindig nyíregyháziak maradtak, s úgy látom, ami örömmel is tölt el, hogy a generációváltás sem hoz ebben változást. Társadalmi szerepvállalásukkal is példát mutatnak, sok fontos ügy mecénásai voltak már a kultúra területén is, ahogy egy korábbi közös elhatározásunk nyomán évek óta sikerrel üzemeltetik Nyíregyháza teniszlétesítményét, a Marso Tenisz Centrumot. Kívánom, hogy ez a nyíregyházi sikersztori még nagyon sokáig folytatódjon. És persze, itt az idő, jöjjenek a felkészült fiatalok, de sose felejtsék, a mai sikerek az előző generációk áldozatos munkájára épül – zárta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában