Nyíregyháza

2021.11.29. 07:00

Duplán zöld ház épülhet Nyíregyházán

Az NHP Zöld Otthon Program hozzájárulhat a zöldotthonok iránti kereslet élénkítéséhez is.

KM

Verebélyi János a milánói Bosco Verticale mintájára épít kicsiben Nyíregyházán | Fotó: Verebélyi János archívuma

Alaposan megpezsdítette az ingatlanpiacot a júliusi bejelentés: legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású, lakossági ügyfelek révén legalább BB energetikai besorolású új építésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel bevezetését tervezi a Magyar Nemzeti Bank.

„A 200 milliárdos keret­összeggel és 70 milliós hitelenkénti összeghatárral meghirdetett, jegybanki refinanszírozású Zöld Otthon Program várhatóan októberben indul el” – jelentette be a nyár közepén Virág Barnabás alelnök.

Élénkül a kereslet

S lőn: az ígéretet betartva október 4-én indult el az NHP Zöld Otthon Program. A Magyar Nemzeti Bank hivatalos közleményéből kiderült, hogy a jegybank zöld eszköztár-stratégiájában megfogalmazott jövőképe szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg. Ennek feltétele, hogy legkésőbb az évtized végére egy olyan pénzügyi rendszer alakuljon ki hazánkban, amely figyelembe veszi és érvényesíti a környezeti fenntarthatósági szempontokat.

Verebélyi János a milánói Bosco Verticale mintájára épít kicsiben Nyíregyházán | Fotó: Verebélyi János archívuma

A lakáshitelek piaca megfelelő kiindulópontot jelent a zöld szempontok beépítésének támogatásához. Ugyanis a honi primerenergia-felhasználás harmadát kitevő lakóingatlan-állomány energetikai hatékonysága alacsony, korszerűsítésére jelentős tér áll rendelkezésre. A fontosabb tudnivalókat bemutató oldal az mnb.hu felületén érhető el.

Jogos elvárás, hogy a Növekedési Hitelprogram részeként kiírt NHP Zöld Otthon Program jelentősen hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is.

– Amikor zöld jelzést kapott az NHP Zöld Otthon Program, már javában értékesítettük a nyíregyházi, Rákóczi utcai társasházi ingatlanokat. Ennek az a különlegessége, hogy a milánói Bosco Verticale mintájára, ihletésére épül a 12 méter magas zöld épületegyüttes. Vagyis a program és az ingatlan színe összetalálkozott egymással. Terveink szerint a jövő év elején kezdődő építkezés eredményeként a fás, bokros betonerkélyek szembetűnően megtörik a homlokzat egyenletes felületét – említette Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. ügyvezetője.

A cég saját hitelközvetítővel segít az ügyfeleknek a tájékozódásban, az eligazodásban. Az NHP Zöld Otthon Programban a Magyar Nemzeti Bank 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek. Az energiahatékony (legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/négyzetméter/év primer energiaigényű) új lakások és családi házak saját lakhatási célú történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben.

Aki teheti, éljen vele!

Érdekes adatokat tett közzé a Duna House az Eurostat legfrissebb kimutatásaira hivatkozva. Eszerint az Európai Unió lakosságának 69,8 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban, míg Magyarországon ez az arány 91,3 százalék. Ennél magasabb aránnyal csak két ország előzi meg hazánkat az unióban, Románia 96,1 százalékkal és Szlovákia 92,3 százalékkal. Ez a mutató is megerősíti, hogy a magyar emberek ragaszkodnak a saját tulajdonhoz és a saját vagyon megteremtéséhez, és jelenleg a legnagyobb értéket az ingatlan képviseli. A fogyasztóbarát hitelek és az állami, otthonteremtési kedvezmények megjelenésével pedig ez a lehetőség még több ügyfél számára vált elérhetővé.

– Az ingatlanpiacon a látványos kiugrás a 2019-es esztendőben volt megfigyelhető: akkor jelent meg a babaváró és a falusi csok is. Az elmúlt két évtizedben megemelkedtek az ingatlanárak. Aki megteheti, pénzügyi helyzete lehetővé teszi, annak mindenképpen javaslom, hogy mihamarabb éljen a lehetőséggel. Az NHP Zöld Otthon Program kifejezetten előnyös konstrukciót kínál – jegyezte meg Verebélyi János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában