Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.27. 20:00

Madárinfluenza – a vadmadarak terjesztik a vírust

Fedett és zárt helyen kell tartani a szárnyasokat, ameddig elmúlik a veszély.

TG

20201130 Békéscsaba Madárinfluenza illusztráció A madárinfluenza megelőzése érdekében a minap azonnali hatállyal, országszerte elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: illusztráció/MW-archív

Fotó: Bencsik Ádám

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálatot azután rendelte el, hogy a nyíradonyi és a pátrohai gazdaságban is megemelkedett elhullást tapasztaltak, utóbbiban a takarmányfogyasztás is csökkent. A hivatal felhívta a figyelmet, hogy a vonuló vadmadarak miatt a járványkockázat továbbra is kiemelten magas.

Zártan tartás

Az állományok védelme és a terjedés megakadályozása érdekében az országos főállatorvos több magas kockázatúnak minősített megyében (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a szerk.) is elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását

A zárt épületben tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. A hivatal továbbá előírta, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni attól, hogy vadmadarakkal érintkezhessen.

Akik nem tartják be maradéktalanul a járványvédelmi előírásokat, egy esetleges járványkitörés után kizárják magukat az állami kártalanításból − írta közleményében a Nébih.

– Igen, a madárinfluenza cégcsoportunk egy telephelyén megjelent. Itt Szabolcsban nem, de Hajdú és Békés megyében közvetve és közvetlenül is érint minket, valamint termelőinket a vírus – mondta lapunk megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei érdekeltséggel, állattartó telepekkel, vágóhidakkal és keveréktakarmányt gyártó üzemekkel is rendelkező Tranzit Csoport vezérigazgató-helyettese. Ujvári Sándor hozzátette, az állatok elvesztéséből eredő károkra, részben a korlátozások miatti további termeléskiesésre, valamint a harmadik országok felé induló exportleállásból adódó veszteségekre egyaránt gondolniuk kell.

– A fertőzést az egész országban a madárinfluenza H5N1-altípusa okozza, amit a Nébih referencialaborja is visszaigazolt. Ez a betegség rövid lappangási idejű, és a madarak nagyszámú elhullásával jár. Az eddigi tapasztalatok szerint ez a variáns most gyorsabban terjed, mint a megelőző két évben a H5N8, ráadásul virulensebb is – részletezte a problémát Ujvári Sándor. A vezérigazgató-helyettes elmondta, ebben az esetben azok a termelők, akik megfelelnek a Nébih és a Baromfi Terméktanács járványmegelőzési feltételeinek, azok számíthatnak állami kártalanításra, míg azok, akik ezeknek a feltételeknek nem, vagy csak részben felelnek meg, azok akár ki is zárhatják magukat a kártalanítási rendszerből.

– Az országos főállatorvos most elrendelte a szárnyasok zártan tartását. Mivel a fertőzés elsődleges terjesztői a vadmadarak, ezért minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy ezek érintkezzenek a háztáji, vagy a nagyüzemi termelésben tartott állományokkal. Fedett és zárt helyen kell tartani a szárnyasokat, ameddig elmúlik a veszély. A takarmányt és az alomanyagot is óvni kell attól, hogy vadmadárral érintkezhessen, mert ezekkel is bevihetjük az állományaink közé a vírust – beszélt az elrendelt állattartási szabályokról a Tranzit Csoport vezérigazgató-helyettese.

– Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben az állatok mozgatását, szállítását is megtiltották. Az ágazat szereplőinek minden erővel meg kell akadályozniuk a járvány továbbterjedését, mert máris milliárdos károk keletkeztek, és ez sokszorozódni fog, ha nem figyelünk oda és nem tartjuk be az előírásokat – fogalmazott Ujvári Sándor.

Lapunk – nem hivatalos – információi szerint a pátrohai telep, ahol megyénkben felütötte a fejét a madárinfluenza, a rétközberencsi központtal működő Várda-Baromfihús Kft. érdekeltségébe tartozik. Megkerestük a cég tulajdonos-ügyvezetőjét, de Tóth Csaba nem kívánta kommentálni a történteket.

Országos esetek

A probléma nemcsak lokális, hanem országos méretű. Legutóbb a Csongrád-Csanád megyei Zsombón, egy 17.400 pecsenyekacsából álló állománynál és a Békés megyei Újkígyóson, egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1-altípusát. Nem sokkal később egy Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa-törzsállományban és egy hízólúdtartó gazdaságban is madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolták a hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában