Napkor

2022.02.24. 18:53

Történelmi lehetőség előtt az agrárium

A következő hét évben mintegy 7500 milliárd forint érkezhet a magyar mezőgazdaságba.

Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: [email protected] 06703815378

Agrárfórumot tartottak csütörtök délután Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban. A rendezvény előadói a Közös Agrárpolitika (KAP), a jogcímek kifizetéseinek, és az uniós elvárások változásairól beszéltek.

Seszták Miklós köszöntötte először a gazdálkodókat. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, nagyon örül, hogy ennyi gazdálkodót vonzott a fórum.

– Ez érthető, hiszen mindenki kíváncsi a mezőgazdaság jövőjére, kíváncsi a támogatási források mértékére, a pályázati rendszer változásaira – mondta Seszták Miklós.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke a köszönet szavait tolmácsolta a magyar kormány felé, hiszen, mint fogalmazott, évről évre egyre több vidékfejlesztési forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére, a szaktárca igyekszik a lehető legtöbb forrást elérhetővé tenni az ágazat szereplői számára.

– Vannak ugyan kihívások, de ezekre fel van készülve a gazdatársadalom és a hivatali apparátus is – zárta gondolatait Baracsi Endre.

 

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a kamara az elmúlt időszakban elvégzett munkájáról tájékoztatta a gazdálkodókat.

– Komoly problémát okoz a vízhiány, így hatalmas siker, hogy 2021 végére sikerült kiemelt kormányzati projektté nyilvánítani azt a beruházást, melynek köszönhetően vízvisszatartási helyeket lehet majd kialakítani a megyében. Elkezdődött a tervezés, erre 2,8 milliárd forintot különített el az állam. A klímaváltozás elleni harcban a megvalósuló vízvisszatartási helyek sokat fognak segíteni a megye lakói és gazdálkodói számára, a jelenlegi erős ütemű erdősítés mellett. Ha több vizet tudunk eltározni, visszatartani, a beszivárgások által javul a talajaink vízellátottsága, vízminősége, így az elérhető öntözővíz mennyisége is nőne. Több öntözési engedély lesz kiadható, a gazdálkodók jobb termelési helyzetbe kerülnek, jobb lehet a jövedelmezőségük – sorolta az előnyöket Rácz Imre.

Beszédében kiemelte, a kormány elkötelezettségének köszönhetően Magyarország a következő hét évben történelmi nagyságú összeget, mintegy 7500 milliárd forintot fordít a vidék, az agrárium megerősítésére. A kamaránál is azon dolgozunk, hogy a magyar vidék előre menjen, ne hátra! – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

 

Román István megyei kormánymegbízott az ukrán-orosz katonai konfliktust is érintette beszédében. Megnyugtatott mindenkit, mikor azt elmondta, a magyar-ukrán határon most még nincs nagyobb nyomás.

– Fel vagyunk készülve arra, hogy a tömegesen Kárpátalja felől érkezőket megfelelő körülmények között helyezzük el. A Magyar Honvédség katonái, gépei már itt vannak a megyénkben azért, hogy vigyázzanak ránk, hogy a gazdák tavasszal tudjanak vetni és ősszel aratni. Az agrárkamara remek partnere a kormányhivatalnak, ezt a munkát a jövőben folytatni szeretnénk – mondta Román István.

 

Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere is köszöntötte a gazdafórum résztvevői, kiemelte, a megyében nagyon aktív az agrárkamara, a gazdák eredményesen dolgoznak és pályáznak. Papp Zsolt helyettes államtitkár előadásában aláhúzta, a kormány kiemelt célja a vidéki közösségek fejlesztése, és hogy ezek nem csak üres szavak, mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a kormányzat a maximálisan adható 80 százalékra emelte meg az uniós források mellé adható nemzeti támogatás mértékét.

A napkori gazdafórum utolsó előadója Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke volt. Előadásában előrevetítette: a kormány célja, hogy a gazdálkodás jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozás legyen Magyarországon.

– Az Agrárminisztérium kiszámítható és hatékony közigazgatási eszközökkel ösztönzi a kis- és közepes agrár-vállalkozásokat, valamint az élelmiszeripari szereplőket, garantálva a biztonságos élelmiszer előállítást a demográfiailag megújuló és fenntartható erőforrásokkal rendelkező Kárpát-medencében – foglalta össze Jakab István.

Címkék#Napkor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában