Mezőgazdaság

2022.04.20. 08:25

A kárbejelentés főbb szabályai

Kárenyhítésre az jogosult, aki határidőben megtette a bejelentést.

KM

20210421 Lakhegy Elfagyott almafa virágok, Méhes Gábor (képen) mutatja a károkat, melyet az áprilisi fagy okozott a gyümölcsösben. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az idén éppen elkezdődött a vegetációs időszak, máris számos káreseményt – aszály, fagy, vihar – voltak kénytelenek a gazdálkodók elszenvedni. A megfelelő összegű kárenyhítés kifizetésének elengedhetetlen feltétele, hogy az érintettek ismerjék az agrárkár-enyhítési rendszer szabályait. Az alábbiakban összefoglaljuk a kárbejelentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amiket az Agrárminisztérium sajtóosztálya juttatott el szerkesztőségünkhöz. 

Elektronikus bejelentés 

A mezőgazdasági termelő kárenyhítő juttatásra abban az esetben jogosult, ha: a termelő jogszabályban foglaltak szerint határidőben, elektronikusan megtette a kárbejelentését; a kárt ténylegesen az időjárási esemény okozta; a termelőnél a növénykultúra 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenését és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést az agrárkár-megállapító szerv igazolta; a termelő a Magyar Államkincstár által megállapított kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-éig megfizette; a termelő a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét november 30-áig a novemberben nyíló elektronikus kérelmező felületen benyújtotta; az aszálykár esetén további feltétel, hogy az aszályhelyzetről az agrárpolitikáért felelős miniszter legkésőbb a tárgyév október 31-éig közleményt ad ki. 
A kárbejelentést a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni, azzal, hogy: az aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének – az időjárási jelenség és természeti esemény bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik; felhőszakadás, jégeső, tavaszi fagy, őszi fagy vagy vihar esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik. 

Fagy vagy aszály 

A kárbejelentést tavaszi fagy esetén legkésőbb a tárgyév május 31-éig, őszi fagy esetén szeptember 1-jét követően, legkésőbb november 30-áig, aszály esetén a tárgyév április 1-jétől szeptember 30-áig kell megtenni – tájékoztatta lapunkat az agrártárca. 

 

Borítókép: A gazdáknak érdemes ismerniük az agrárkár-enyhítési rendszer szabályait | Illusztráció: MW-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában