Agrometeorológia

2022.06.21. 20:00

Súlyos a szárazság megyénk túlnyomó részén, jelentős aszálykárokkal kell számolnunk

Kiderült, javul-e helyzet a hónap hátralévő részében.

Illusztráció: MW-archív

Június második harmada az átlagnál szárazabb és melegebb időszakok számát gyarapította a térségben, pedig igencsak elkelt volna a csapadék Szabolcs megye termőföldjein.

Az elmúlt tíz nap középhőmérséklete 1-1,5°C-kal haladta meg az 1991-2020-as átlagot, a száraz, meleg idő kedvezett a szálastakarmányok kaszálásának és leszáradásának, a gyümölcsök szüreti munkáinak. A betakarított széna és a gyümölcsök minősége igen jó, hiszen a szárazságban a növényi kórokozók fertőzőképessége minimális, egyedül az állati kártevők szaporodása gyorsult fel. Jelentős számban vannak már jelen a különböző poloskafajok és számos, több tápnövényű rovarfaj, melyek kártétele a gabonaféléktől a zöldség- és gyümölcsfajokig szinte minden kultúrában erősödött.

A gyomnövények kelése a száraz talajfelszínen átmenetileg szünetelt, ám a meleg hatására a már kikelt példányok és az évelők növekedése intenzívebbé vált, különösen az öntözött területeken. A dekád során jobbára 25-30 fokos csúcsértékeket mértünk 10-16°C közötti napi minimumokkal és 20 fok körüli napi középértékekkel. Huszadika tájára igazi kánikulai idő alakult ki néhol a 31-33°C közötti csúcshőmérséklettel, s az ismét sokat gyarapodó hasznos hőösszeg a gyomok mellett az öntözött növénykultúrák fejlődését is felgyorsította.

A hőmérséklet és a napi párolgás alakulása június második dekádjában (Milota)

Ugyanakkor súlyos a szárazság megyénk túlnyomó részén: a talajok művelt rétegében csupán a szabadföldi vízkapacitás szűk egyharmada áll rendelkezésre, amit a növények nehezen tudnak felvenni. A mélyebb rétegekben is megcsappant a vízkészlet, 1 méteres mélységig tekintve sem találunk az optimális töltöttségi szint felénél több nedvességet. A növényi életfolyamatokhoz, a párologtatáshoz szűkös a rendelkezésre álló víz, miközben állományainkat a légkör napi 4-7 mm nedvesség leadására kényszerítette. Vízpótlás nélkül egyre többfelé vált lehetetlenné ennek fedezése, így az öntözetlen táblákon bizonyosan komoly aszálykárokkal kell majd számolnunk.

Sajnos Medárd cserbenhagyta a vegetációt és a népi megfigyelések „esőhozójában” bízó gazdákat, hiszen a megye nagy részén mérhető csapadék nem hullott a dekád során, de még a legszerencsésebb körzetekben is csak 1-2 mm-t jegyezhettünk fel kósza záporokból, zivatarokból. Az aratásra váró gabona és a repce számára már elkésett volna a csapadék, további száraz idő esetén azonban a szokásosnál alacsonyabb termésátlag mellett legalább a jó minőségben bízhatunk. A kapások, gyökgumósok, a zöldségfélék és a gyümölcskultúrák viszont kritikus helyzetben vannak, mert a legfrissebb számítások - átmeneti enyhülést követően – a várva várt áztató csapadék helyett újabb hőhullámok érkezését, és a döntően száraz idő folytatódását ígérik a hónap utolsó dekádjára.

Debreceni Egyetem – MÉK,
Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában