Munkaerőpiac

2022.07.04. 14:01

Néhány ezer forintért is munkahelyet váltunk? Nyáron is nagy a forgás a toborzó cégeknél

Nemrég írtunk arról, mekkora gondot okoz a munkaerő-hiány a vendéglátásban és a turizmusban, azonban ne gondoljuk, hogy jobb a helyzet más szektorban. Borús kilátás, hogy az idén sem fognak elegendő napszámost találni a megyei gazdák betakarításkor.

KO

Fotó: Shutterstock

– A legnagyobb mozgás a szezonális munka miatt alakul ki ebben az időszakban, azaz ha többet kereshet valaki idénymunkával, akkor elvállalja, legyen az szakács állás a Balatonnál, gyári vagy mezőgazdasági munka. A pénz miatt váltanak az emberek, s akár 2-3 hónapra szóló szerződést is aláírnak – mondta el Oláh Csongor, a HSA Kft. régióvezetője. Hozzátette, a mezőgazdasági munkák a közfoglalkoztatásból is kivesznek embereket, már ha egyáltalán vállalják a közmunkások, hogy a 12-15 ezer forintos napi díjért a nagy melegben a földeken dolgozzanak. Mint megtudtuk, feszültség keletkezik abból is, hogy a gazdák egy része alkudozik a napidíj meghatározásánál, s hamar híre megy, ha nem szívesen adják meg az átlagórabért. Az éremnek persze két oldala van, mert a feldolgozó-üzemek (Gloster, EKO Konzervipari Kft., Szatmári Konzervgyár) folyamatosan keresnek munkaerőt, így aki dolgozni akar, el tud helyezkedni.

Nincs ez másként az ipari szektorban sem, a munkaerő-közvetítő cég jelenleg is toboroz dolgozókat megyénkben operátori, gépkezelői, hegesztői munkakörökben. Itt egészen más a probléma, szakképzettség nélkül a jelentkezésig sem jutnak el az álláskeresők.

– Bizonyos kompetenciák hiányában lehetetlen előre lépni. Egy munkautasítást tudni kell értelmezni, nem lehet minden dolgozó mellé beállítani még egyet, hogy figyelje, megbirkózik-e a feladatával. Sokszor kiderül, hogy az alapvető írás-olvasás, és számolási készségek is hiányoznak, illetve túl sok időt, munkatapasztalatot hagyott ki a jelentkező, ezért nem felel meg. A legtöbb cég, nemzetközi vállalatok ma már belső protokoll szerint készítik fel embereiket egy-egy munkakörben, hatalmas energiát és pénzt költenek belső képzéseikre, amelyben természetesen vannak kvalifikált területek is. Szerencsésebbek azok a vállalkozások, amelyek részt vesznek a duális képzésben, ugyanis megtarthatják, tovább foglalkoztathatják a szakmai gyakorlatot megszerzett fiatalokat. Sőt, nyáron diákmunkára is felvehetik őket – fejtette ki a szakember. Hozzáfűzte, a hiányszakmákra még nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a képzőintézményeknek.

Oláh Csongor arról is beszélt, hogy a magyar munkavállalók nem éppen hűségükről híresek, a magasabb fizetés és pótlékok, borsos cafetéria, valamint az előnyösebb munkaidő-beosztás fejében, zokszó nélkül váltanak, a nyár kellős közepén is továbbállnak egyik munkahelyről a másikra.

– " Új szakemberek nincsenek a megyében, nem nőnek ki a földből, mint a gomba, tehát akik egyik cégtől a másikig vándorolnak, ők a gyakorlott, bevált dolgozók". Egyébként tényleg nincs más az a régi klasszikus augusztusi, vagy decemberi nagy dömping, amikor tele van a munkaerő- közvetítői iroda friss önéletrajzokkal. Egész évben nagy a forgás. A mai gyorsan változó világunkban az emberek nyitott szemmel járnak, ha úgy hozza a helyzet, váltanak is, főleg a fiatalabb, diplomás generáció, ők sokkal rugalmasabbak, mint a középkorosztály. Az elmúlt években szükség is volt erre a flexibilitásra, a pandémia idején számos vállalkozás lehúzta a rolót, vagy megvált dolgozóitól vagy kényszerszabadságra küldte őket, bizonyos ágazatokba vissza sem tért a szakképzett munkaerő. Szerencsére még nem érte el a recesszió a cégeket, hasonlóan, mint a járvány idején, kivárnak, azonban felkészülnek egy komplikáltabb, szűkebb mozgásterű gazdasági környezetre.

Címkék#munkaerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában