Nyíregyháza-Nyírszőlős

2023.05.27. 11:30

Még egy hónapig szedik a földi epret

A magyar termesztők piacát rontja a Romániából beáramló import.

A Hu-Ba kertészetben még egy hónapig biztosan tart majd a szüret, a képen Humicskó-Barta Melinda

Fotó: Tarnavölgyi Gergely

Éppen tíz éve, hogy az édesapja iránymutatásával elkezdett földieper-termesztéssel foglalkozni Humicskó István a feleségével, Humicskó-Barta Melindával. Még Kordovánbokorban kezdték, három éve viszont már Nyírszőlősön, az Aranyvessző utcán van a kertészetük. Ottjártunkkor éppen az ibrányi napszámosoknak tartottak egy rövid eligazítást, akik ezután folytatták tovább a földi eper, vagy a másik nevén a szamóca betakarítását. 

– Az idén Olaszországból vettük a palántákat, melyek fajtanemesítettek és vírusmentesek voltak. Jók a terméskilátásaink, az időjárás ezen a részen kedvező volt, nem voltak komolyabb fagyok. Május elején kezdtük el a szezont, és még egy szűk hónapig biztosan szedjük majd a földi epret – mondta Humicskó-Barta Melinda, a Hu-Ba kertészet egyik vezetője. Hozzátette, tavaly nagyon lent volt a szabadföldi eper ára, most az előző évitől azért jobb a helyzet, de sajnos az idén is rontja a magyar termesztők piacát az import, főként a Romániából beáramló földi eper, amit ráadásul a legtöbb helyen magyarként próbának eladni.

Jelezte már a problémát 

– Romániában nincs olyan szigorú növényvédelmi és egyéb szabályozás, mint nálunk, ezért ott jóval olcsóbban meg tudják oldani a ter­mesztést. Már több alkalommal jeleztük a hatóságok felé azt a problémát, hogy a román földi epret magyarként adják el, de érdemben nem foglalkozott senki sem ezzel a dologgal – fogalmazott. 

A gyümölcs meghálálja a gondoskodást
Fotó: Tarnavölgyi Gergely

A Hu-Ba kertészetben szabad földön és hidegfólia alatt is termesztik az epret, viszont úgynevezett vándorfólia alatt, aminek köszönhetően a termést meg lehet védeni az esőtől, illetve egy-egy csapadékosabb nap a szüretet sem nehezíti. 

– Van egy saját standunk a Westsik Vilmos utcán, de a legnagyobb mennyiséget a már „jól bejáratott” kereskedőpartnereinknél értékesítjük. Az önköltségünk, a mű­trágya, a növényvédő szer és a munkabér jócskán emelkedett az elmúlt időszakban, mi is emeltünk az árakon, ahogy a kereskedők is – tette hozzá Humicskó-Barta Melinda.

 TG 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában