Balkány

2023.06.03. 20:19

Balkányi gazdafórum: „az idén sem lesz könnyű évünk”

A Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegét áprilisban csaknem 3443 milliárd forintra emelte a kormány.

Fotó: Sipeki Péter

– Először is, ami a legfontosabb: a gazdák június 9-éig adhatják be támogatási igényüket elektronikus úton a Magyar Államkincstár egységes kérelembenyújtó ügyintézési felületén. Ez egy új rendszer, amihez alkalmazkodni kell, mert így juthatnak a legtöbb forráshoz – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a szombati balkányi gazdafórumon, ahol több fontos dátum és sarokszám is elhangzott.

– Ezután vitatjuk meg és írjuk ki, hogy az év második felében miként jelennek meg a vidékfejlesztési pályázatok. Látjuk azt, hogy az infláció miatt nagyon magasak a banki kamatok, az önrészt rettentő nehezen tudják biztosítani a gazdák, erre pedig megoldást kell találnunk. Számos olyan lehetőségünk van – a Széchenyi-kártya, az MFB kedvezményes kamatozású hitele, az Agrárminisztérium kamattámogatása –, amivel segíthetünk, de meg kell várnunk a pénzügyi helyzet, a piac normalizálódását. Vagyis azt, hogy a pályázók az önrészükhöz banki alapon, normális kamatozással juthassanak hozzá – ez a kulcsa a gyors fejlődésnek. Szeretnénk a pályázatokat ütemezetten nyilvánosságra hozni, így elkerülhetjük a dömpinget az építőiparban, és a gazdák is előkészíthetik saját forrásaikat.

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez. Nagy István kifejtette: az állattartó telepek modernizálására 74, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére 41,6, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat megújítására 16,5, terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére 11,5, takarmány-előállító üzemek támogatására 12,7 milliárd forint odaítéléséről döntöttek. Mindezek mellett a vidéki önkormányzatok további 9,86 milliárd forintot kaptak külterületi utak fejlesztésére és felújítására.

– Tavaszi munkálatokon túl, aratáson innen úgy tűnik, hogy a tavalyi után az idén sem lesz könnyű évünk – szögezte le elöljáróban Rácz Imre, a gazdafórumot szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. – A közhangulat nem éppen optimális, jó lenne ezekre a problémákra közösen, akár felülről jövő javaslatokkal megoldást találni. Remélem, mindenki választ kap a kérdéseire és sikerül egymásba egy kis lelket öntenünk.

Rácz Imre kérdésünkre elmondta: az időjárás felülmúlta a gazdák elvárásait, az elmúlt hetekben, hónapokban akkor esett az eső, amikor szükség volt rá.

– Egyelőre úgy néz ki, hogy a kalászosok esetében a közepesnél jóval magasabb terméssel számolhatunk, éppen ezért nagyon elkeseríti a gazdákat, hogy a felvásárlási árakkal visszaléptünk öt évet. Bízom benne, hogy tudunk ezzel valamit kezdeni, mi egyelőre ötlettelenek vagyunk, de számítunk a kormány segítségére, hogy legalább az önköltségek valamilyen szinten megtérüljenek. 

– Elég régóta küzdünk Szabolcs-Szatmár-Beregben azzal, hogy a korszerű ültetvényekhez megfelelő vízgazdálkodás párosuljon, ha kell, a felszíni vizek megtartásával és eljuttatásával. Ez már folyamatban van, és ha elkészülnek a tervek, szerzünk a megvalósításhoz forrást is – mondta lapunknak Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, aki a balkányi gazdafórumon az agrárszakpolitikai aktualitásokról számolt be. Az ukrán gabona is szóba került, amivel kapcsolatban az Országgyűlés alelnöke kifejtette: a kormány leállította a beszállítást az országba, ismét működik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, folyamatosan a mélységi ellenőrzés, tehát sem Ukrajnából, sem a szomszédos országokból büntetlenül nem lehet elárasztani hazánkat.
 

– Nyilván ez komoly vitát generál az EU-val és esetenként a környező országokkal, mi azt akarjuk, hogy legalább év végéig maradjon érvényben a tiltás. Magyarország küzd, mi világosan látjuk a problémát, közösen keressük a megoldást a gazdákkal, ugyanis – kár tagadni – a hazai gazdálkodók egy része ukrán gabonát tárol a raktáraiban. Ha ők belementek ebbe a játékba, tegyék a szívükre a kezüket és most ne hangoskodjanak, ne a kormánytól várják a segítséget. Tartsák szem előtt a nemzeti érdekeket, egy nagyobb összeg reményében ne adják fel az őket életben tartó stratégiákat. KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában