Mándok

2023.06.29. 13:07

Két család, egy történelem

A mándoki Forgách-kastély fejlesztésével a térség turisztikai ereje növekedhet.

Fotó: Sipeki Péter

Egy határon átnyúló, közel 840 ezer euró összértékű pályázatnak köszönhetően tíz új vendégszobával, valamint egy korhű kiállítóteremmel bővült a mándoki Forgách-kastély. A projektben részt vett a galántai Eszterházy-kastély is.

Mint azt a csütörtöki projektzáró rendezvényen a mándoki kastélyt üzemeltető World Transit Kft. vezető tisztségviselője, Szabó István elmondta, számukra fontos a múlt értékeinek a megőrzése és a bemutatása. Elhangzott, a Szabó család még a kétezres évek közepén vásárolta meg a mándoki Forgách-kastélyt, megállítva ezzel a folyamatos állagromlást.

A „Két család, egy történelem, két régió, egy nemzet” nevet viselő, szlovák-magyar projekt legfőbb célja a két térség turisztikai vonzerejének növelése, a látogatók számának növelése volt.

– Az Eszterházy és Forgách család közös történelmének összefüggéseinek feltárásával egyedülálló élményeket kívánunk nyújtani a turizmus, a kulturális turizmus iránt érdeklődők számára – beszélt a részletekről Wachteinheim-Drabik Melinda. Hozzátette, a Szabó család munkájának és kitartásának köszönhető, hogy ez a csodálatos kastélyépület megmaradhatott a jövő generációja számára, s erősíti az ide látogatók identitástudatát, történelmi ismereteit.

– Az Eszterházy és Forgách család fontos szerepet töltött be a törökök elleni harcban, ami történelmünk alakulásában fontos szerepet játszott – emelte ki Wachteinheim-Drabik Melinda.

A most lezárult projekt keretein belül a mándoki Forgách-kastély tíz vendégszobával bővült, míg a galántai Esterházy-kastélyban megújult a földszinti rész. Mindkét helyszínen a családok történelmét, mindennapi életüket bemutató állandó kiállítás fogadja mostantól a látogatókat. A projekt részét képezte egy speciális turistatérkép elkészítése Galántától Mándokig, amely olyan helyszíneket foglal magába, amelyeknek a legfontosabb szerepük volt a két nemzetség sorsának összefonódásában. Ezeken helyszíneken előre kinyomtatott „útlevelekben" gyűjtik majd a turisták a pecséteket, s az összegyűjtésüket követően kedvezményekben, ajándékokban részesülnek az adott helyszínek szolgáltatásaiból.

A határon átnyúló projekt bemutatása után Rózsáné dr. Bóna Bernadett néprajzkutató, muzeológus adott egy kis történelmi áttekintést a Forgách-kastély történelméről a zárórendezvényen megjelenteknek. Elmondta, a Forgách grófok 15 ezer holdas tiszántúli uradalmi központja 1750 körül épült, így több mint kétszázötven éves múlttal rendelkezik. Az impozáns megjelenésű kastély késő barokk stílusban készült el, a kor divatos irányzatai szerint igényes homlokzati kialakítással, később eklektikus stílusban átformálták. A 18. század végétől a 20. század közepéig a korszerű Forgách-uradalom központja volt. A kastélyt gróf Forgách Zsigmond emeltette. A kastély és kertje 1945 utáni sorsa tipikus történet. A park nagyobbik része futballpálya építésének esett áldozatul. A kastély közprédává vált, minden mozdítható és beépített értékét megrongálták és ellopták, a puszta falakon kívül szinte semmi sem maradt belőle. A végső pusztulástól jelenlegi tulajdonosai, a Szabó család tagjai mentették meg, akik kerítéssel és új tetővel óvták meg az épületet a további pusztulástól. A kastély és területének teljes újjáépítése 2010-ben kezdődött meg. TG

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában