Mezőgazdaság

2023.08.16. 14:00

Aratás: a hozamok jók, az árak már kevésbé

Véget ért vármegyénkben is az aratás, a legtöbb növényfajta túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, de a felvásárlási árakkal már közel sem elégedettek a gazdálkodók.

Tarnavölgyi Gergely

Vármegyénkben több mint 29 ezer hektárról takarítottak be a gazdák őszi búzából

Forrás: Illusztráció: MW-Archív, Pusztai Sándor

A terméshozamokról és a felvásárlási árakról Rácz Imrét kérdeztük. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke számvetését az őszi árpával kezdte.

– Az árpát jó vízgazdálkodású területeken vetették el a gazdálkodók, az április végi, májusi csapadék jót tett a szár és a szemtermés növekedésének. Az idén 2.497 hektár területről takarítottak be a gazdák, ez ezer hektárral több a tavalyitól. Az őszi árpa aratása már július harmadik hetében befejeződött, a vármegyei átlaghozam 5,6 tonna/hektár lett, ami közel 1,8 tonnával jobb a tavalyitól. Kellemes csalódás volt tehát az árpatermelők számára a kiváló hozam, de sajnos az 40-45 ezer forint/tonnás értékesítési ár messze elmaradt a várakozásoktól – mondta Rácz Imre, majd értékelését az őszi búzával folytatta.

Kiemelte, a vetés idején kedvező volt az időjárás, így az őszi kalászosok nagyobb termésbiztonsága és a kevesebb post harvest költség mellett ez is növelte a termelési kedvet. Összességében 29.015 hektár területről arattak a gazdák, ez közel 6,2 ezer hektárral, 27 százalékkal több, mint tavaly. Az aratás gyakorlatilag befejeződött, az utolsó hétre egy kisebb terület maradt Mátészalka és Csenger környékén. A realizált hozam 6,27 tonna/hektár, ez mintegy 10 százalékkal jobb a becslésnél. Az árak minőségtől függően 55-62 ezer forint/tonna között alakulnak, sajnos a vártnál kevesebb az étkezési minőség. Itt is igaz, mint az árpánál, hogy a hozamok várakozáson felüliek, de az árak gyengék – tette hozzá a vármegyei elnök.

Rozsból az előző évihez képest közel kettőezer hektárral többet, összesen 5.100 hektáron vetettek a gazdák. A betakarítás július második hetében kezdődött el és augusztus első napjaira be is fejeződött. A realizált hozam 3,62 tonna/hektár, ami mintegy 12 százalékkal jobb az utolsó termésbecsléstől, míg az előző évi eredményektől 80 százalékkal jobb. A felvásárlási ár, hasonlóan az őszi árpához, 40-50 ezer forint/tonna.

Rácz Imre beszélt vármegyénk legfontosabb abraktakarmányáról, a tritikáléról, aminek a vetési ideje azonos az őszi búzáéval. A tritikálé vetésterülete több, mint 4,5 ezer hektárral több lett a tavalyitól, összesen 11.986 hektár. A hozam kicsivel haladja meg az 5 tonna/hektárt, de határozottan (17 százalékkal) jobb az utolsó becsléstől, és 52 százalékkal az előző évitől. A felvásárlási árak 47 és 55 ezer forint/tonna között alakultak eddig.

– Az tritikálé őszi vetésterülete jelentősen nőtt, többek között a termésbiztonság, a kisebb költségigény, valamint az ukrán gabona okozta piaci bizonytalanságok miatt – mondta a vármegyei elnök, majd áttért a tavaszi kalászosok értékelésére, melyek összességében nem képviselnek vármegyénkben jelentős volument. A tavaszi kedvező időjárás és a fentebb említett okok miatt, itt is általános növekedést tapasztalhatunk.

A tavaszi árpa ebben a tekintetben az egyetlen kivétel: a vetésterülete az idén sem emelkedett háromszáz hektár fölé, sőt, tavalyhoz képest csökkent (219 hektárra). Az aratása 4,38 tonna/hektár átlaghozammal július harmadik hetében ért véget,

– A zab a tavalyi jelentős csökkenéshez képest, 2.148 hektárra „futott fel” a tavalyi 1.200 hektárról. Köszönhető ez annak is, hogy egyre nagyobb teret hódít az étkezési célú felhasználás, ami jó értékesítési lehetőségnek látszik. A hozam nagyon jó (3,71 tonna/hektár), ez közel 40 százalékkal több a tavalyitól. Az őszi káposztarepce termőterülete jelentősen, több mint ezer hektárral nőtt. 3,67 tonna/hektáros hozamot realizáltak a vármegyei gazdálkodók, ami megfelel az elvárásoknak. Az őszi káposztarepcét jelenleg 140-150 ezer forint/tonna áron vásárolják fel – zárta az aratás utáni összegzést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Rácz Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában