Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.08.22. 10:18

Magyarok kenyere: vármegyénkben még várják a felajánlásokat!

Szon.hu

– A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése – hangoztatta Nagy István agrárminiszter Szolnokon, a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntés ünnepén, melyen kollégáival részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke, Rácz Imre is.

–Munkatársaimmal együtt ott voltunk a szolnoki ünnepségen, de több vármegyei gazdatársunk is elkísért bennünket – mesélt lapunknak a rendezvényről az elnök, aki felidézte és megerősítette az agrárminiszter által elmondottakat, miszerint: napjainkban az ellátásbiztonság, a mindennapi kenyér elsőrendű, ezért felértékelődnek az állam stabilizációs és védelmi funkciói. A Magyarok kenyere program fejlődése vármegyénkben is töretlen – emelte ki a NAK vármegyei elnöke.

Nagy István agrárminiszer Szolnokon beszélt az idei aratási szezonról is. Elmondta, az őszi árpa aratása az elmúlt hetekben befejeződött, hektáronként 5,5 tonna az országos termésátlag. A búza betakarítása is véget ért, itt 5,6 tonna körüli a hektáronkénti termésátlag.

Ezzel kapcsolatban Rácz Imre büszkén beszélt lapunknak arról, hogy a vármegyei adatok a legtöbb növényfajta esetében felülmúlják az országost.

–Nálunk az őszi árpa 5,6 tonna/hektáros, a búza közel 6,3 tonna/hektár átlagtermést hozott – említette példákat Rácz Imre, aki szólt a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program vármegyei vonatkozásáról is.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében október elejéig tart még a gyűjtés, és majd csak a november eleji elnökségi ülésünkön döntünk arról, pontosan ki kapják meg a búzából megőrölt lisztadományokat. Ezeket, folytatva az elmúlt évek hagyományait, várhatóan idős- és gyermekotthonoknak, illetve különféle egyházi és civil szervezeteknek fogjuk felajánlani, és egy átadóünnepség keretében az intézmények, szervezetek képviselőiknek jelképesen átadni – avatta be lapunkat a részletekbe a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.Rácz Imre hozzátette, jelenleg 46 felajánlásból összesen 14 tonna búza gyűlt össze, de még várják a további felajánlásokat - ebben bárki kérheti a falugazdászok segítségét, de beviheti a vármegyei gyűjtőpontokra.

Gyűjtőpontok

Vásárosnamény és Térsége Gazdakör, 4566 Ilk, Petőfi út 52., 06-20-421-0976

Vetőmag és Szárító Kft., 4466 Timár, Lehel u. 21., 06-20-980-4396

D. Pethe István, 4933 Beregsurány, Árpád út 121. a, 06-20-669-6363

ifj. Rácz Imre, 4233 Balkány, Dózsa György út 17., 06-20-333-4585

Szalka-Team Kft., 4700 Mátészalka, Nyár u. 33., 06-30-535-2518

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában