Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.08.24. 07:00

Ukrán gabona: kompenzáció jár a gazdáknak

A rendelkezésre álló keretösszeg hatmilliárd forint.

Szon.hu

Hazánkat is elárasztotta az Ukrajnából beáramló kukorica

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

Csütörtökig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely az ukrán gabona beáramlása miatt keletkezett gazdasági károk részbeni kompenzációjáról szól.

A rendelettervezet részleteiről Rácz Imrét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnökét kérdeztük. Emlékeztetett, az Európai Bizottság még június 30-án fogadta el azt a végrehajtási rendeletet, amely sürgősségi támogatási intézkedésről rendelkezik a bulgáriai, a magyarországi, a lengyelországi, a romániai és a szlovákiai gabona- és olajnövény-ágazat számára.

– A tervezet szerint az a mezőgazdasági termelő lehet jogosult majd a részbeni kompenzációra, vissza nem térítendő támogatásra, aki valamiféle gazdasági kárt szenvedett az Ukrajnából tömegesen beáramló, kétes eredetű és minőségű kukorica miatt – sorolta Rácz Imre, majd hozzátette: a támogatás rendelkezésre álló keretösszege legfeljebb 15,93 millió euró, ez a keret a jelenlegi árfolyammal számolva több mint 6 milliárd forintot jelent a magyar gazdáknak.
A vármegyei elnök felhívta a figyelmet, hogy a támogatás alapját „a legfeljebb 500 hektár nagyságú egységes területalapú támogatási kérelmére jóváhagyott területen belüli legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület” képezi a gazdálkodó számára. Ezeket a számokat a mezőgazdasági termelő 2022. évi egységes kérelme alapján veszik figyelembe.
Rácz Imre itt jegyezte meg, hogy nem jogosult a támogatás igénybevételére az a mezőgazdasági termelő, aki a 2022. évi egységes kérelme alapján 500 hektárt meghaladó jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkezik, és ezen belül 100 hektárt meghaladó kukorica termőterület után részesült támogatásban.

– A támogatáshoz kell az is, hogy a termelő bizonyítsa: meghatározott TEÁOR-számok alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás részére idén május 15-e és szeptember 15-e között legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesített. A tervezet tételesen felsorolja ezeket a tevékenységeket, amelyek között például takarmánygyártók, áramtermelők, kukoricafeldolgozók, malmok és sütőipari cégek, valamint tésztagyártók is vannak – mondta lapunknak Rácz Imre.

A NAK vármegyei elnöke felhívta a figyelmet, természetesen nem kaphatnak támogatást olyan mezőgazdasági szereplők, akik felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás alatt állnak.

– A megfelelően benyújtott kérelmek alapján, kedvező döntés esetén, december 31-ig kaphatják meg a jogosult termelők a kompenzációt – zárta lapunk tájékoztatását Rácz Imre. TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában