Nyíregyháza

2023.10.31. 17:30

Terítéken a jógyakorlatok

Az Ágazati Készségtanácsok képviselői Nyíregyházán megismerkedhettek a rendszer vármegyei szereplőivel.

Tarnavölgyi Gergely

A nyíregyházi kerekasztal-beszélgetés résztvevői

Forrás: Kamara

Jó gyakorlatok a szakképzésben címmel tartottak szakmai kerekasztal-beszélgetést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyíregyházi székházában a közelmúltban. 

Képzési program 

A vendégeket Balogh Zoltán, a szervezet általános alelnöke köszöntötte, majd Sebe Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Ágazati Készségtanácsok koordinátora mutatta be a jógyakorlatokat, illetve beszélt részletesen a kamara képzési programjairól. A kerek­asztal-beszélgetésen Mucsi András, az OPUS Titász Zrt. műszaki utánpótlásképzésért felelős szakterületi vezetője arról tartott előadást, náluk hogyan is megy a gyakorlati képzés. 

– Két éve működik már ez a rendszer, hogy az Ágazati Készségtanácsok képviselői megismerkednek a vármegyékben működő szakképzési rendszer szereplőivel, és egy kerekasztal-beszélgetés során tapasztalatot cserélnek a képzési rendszer működéséről. Ebben az évben elkészült egy szakképzési módszertani segédlet is, melyhez kapcsolódik a kerekasztal-beszélgetések témája is. Ez a szakképzésben fellelhető jógyakorlatokat gyűjti össze – tájékoztatott Párkányiné dr. Csurka Edina, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára. 

A kamarai találkozón elhangzott: az Ágazati Készségtanács folyamatosan figyelemmel kíséri a saját ágazatában a szakképzési szerkezet fejlesztését, a gazdasági, munkaerőpiaci, technikai-technológiai folyamatokat. Ennek alapján többek között kidolgozott javaslatot tehet a szakmajegyzékre, a szakmai oktatás időtartamára, a képzési és kimeneti követelményekre, valamint az ágazati alapoktatás szakmai tartalmára, az új szakképzési tankönyv kidolgozására és tartalmára. A szervezet sokrétű és komplex munkáját bizonyítja az is, hogy előrejelzést készít a szakképzés rövid és középtávú fejlesztési irányainak, céljainak tervezésére is. 

Kölcsönös ismerkedés 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az egyes Ágazati Készségtanácsok szakmai munkájának, a gazdasági szereplők kölcsönös megismerésének elősegítése céljából az egész országban szervez a nyíregyházihoz hasonló szakmai fórumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában