Záhony

2024.02.15. 17:30

A nemzeti civilek kiállnak a gazdák mellett

"A személyes beszélgetések során jó érzés volt látni a nyitottságot, ugyanakkor az eltökéltséget a magyar gazdák arcán" – fogalmazott portálunknak ifj. Lomnici Zoltán.

Tarnavölgyi Gergely

Ifj. Lomnici Zoltán a CÖF-CÖKA sajtószóvivőjeként személyesen volt ott Záhonyban, a gazdatüntetésen

Forrás: Fotó: civilosszefogas.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a záhonyi határátkelő közvetlen közelében országos szintű gazdatüntetést tartottak a napokban. A demonstrációt, melyen közel másfélezer hazai gazdálkodó vett részt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezte meg. A tüntetés apropóját az Európai Bizottság egy előterjesztett intézkedése adta, ami újabb egy évvel hosszabbítaná meg az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát. A gazdatüntetésen részt vett ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) sajtószóvivője is, akivel lapunk egy „villáminterjút” is készített.

Személy szerint miért tartotta fontosnak, hogy itt legyen Záhonyban?
A nemzeti civilek teljes mértékben kiállnak a magyar és az európai gazdák azon törekvése mellett, hogy tiltakoznak az Európai Bizottság döntése ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. Kiállunk a magyar kormány mellett, amikor azt szorgalmazza az uniónál, hogy gondolják át az ukrán áruk teljes körű vámmentességét és a szolidaritási folyosók működését. Fontosnak tartjuk azt is, hogy Magyarország, több uniós tagállam mellett fellép az ukrán dömping ellen. Jelenlétünkkel Záhonyban is demonstráltuk szolidaritásunkat a gazdák irányába és támogatásunkról biztosítottuk Jakab Istvánt, a szervező Magosz elnökét.

Milyen személyes tapasztalatokat szerzett?
Felemelő volt részt venni a gazdatüntetésen. Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora Szellemi Honvédő kitűzőket ajándékozott a traktorokkal és mezőgazdasági gépjárművekkel érkezett gazdálkodók számára, akik a hűvös, szeles időben is órákon át adtak hangot elégedetlenségüknek. A személyes beszélgetések során jó érzés volt látni a nyitottságot, ugyanakkor az eltökéltséget a magyar gazdák arcán.

Ön szerint mit üzen Brüsszel azzal, hogy újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát?
Az Európai Unió területén már hetek óta tüntetnek a gazdálkodók. Ezek nem csupán az ukrán gabona importjával szembeni tiltakozásról szólnak. A gazdák számára aggasztó a környezetvédelmi előírások negatív hatása is, melyek betartása jelentős költségeket ró rájuk anélkül, hogy elegendő pénzügyi támogatást kapnának a családi gazdaságaik fenntartására és fejlesztésére. Ezenkívül felháborító számukra, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak, például a gyomirtók használatával kapcsolatban, addig Dél-Amerikából az importcégek olcsó és ellenőrizetlen termékeket is behozhatnak az Európai Unióba. Ez pedig egyértelmű piaci hátrányt jelent az európai gazdák számára.

Mi az Önök álláspontja az európai gazdatüntetésekkel kapcsolatban?
Teljes szolidaritással kiállunk az európai uniós gazdák, és ezen belül a magyar gazdatársadalom jogos demonstrációja mellett. Az Európai Unió mezőgazdaságát és élelmiszeriparát érintő előállítási és az emberi egészséget védő törvényeit figyelembe véve, jelen helyzetben, az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok és más élelmiszeripari termékek minősége az uniós előírásoknak nem tesz eleget. A gabonatermesztés során nemzetközileg is elismerten, tiltott vegyszerfelhasználás történik, amely jelentős költségmegtakarítást és nagyobb terméshozamot jelent az ukrán gazdáknak. Figyelembe véve a tényeket, dömpingárat tudnak kínálni az export értékesítés során, és ez az európai gazdáknak, akik kötelesek az uniós szabályokat betartani, már elviselhetetlen piaci hátrányokat jelent. Nem nehéz belátni, hogy először Ukrajnában kell biztosítani az uniós előírások betartatását. A tiltott vegyszerek felhasználása az esetleges emberi fogyasztás során komoly betegségek előidézését jelentheti. Fókuszpontba helyezve az emberek táplálkozását, hasonló esetet láthatunk, mintha kútmérgezés történne.

Az elmúlt időszakban milyen társadalmi témák mellé állt oda a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány?
Az egyik legutóbbi kezdeményezésünk az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EuCET) és a vele együttműködő szervezetek révén megrendezett, a „Civil iránytű Európáért” elnevezésű nemzetközi konferencia volt, aminek keretében a résztvevők áttekintették a jelenkor Európát érintő globális kihívásait, és kialakították álláspontjukat az Európai Unió jövőjével kapcsolatos közös cselekvési terv céljait, valamint azok megvalósítását illetően. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az európai kontinens lakosságának állandó békébe vetett hitét lassan két éve beárnyékoló orosz-ukrán háborúnak sohasem lett volna szabad bekövetkeznie. A fegyveres konfliktus hatásait egész Európa megszenvedi, annak következményei már most felfoghatatlanok. Meggyőződésünk, hogy a civil társadalom tagjainak az együttérzésen és a szolidaritáson túl, egységesen és ideológiáktól mentesen fellépve kell hallatniuk hangjukat, hozzájárulva a legfontosabb erkölcsi kötelességünkhöz, az emberéletek és a civilizációnk megmentéséhez. Ennek előmozdításaként elvárjuk a nemzetközi közösség minden felelősen gondolkodó politikusától, hogy haladéktalanul és tevőlegesen lépjenek fel a mielőbbi tűzszünet, továbbá a tartós és igazságos európai béke megteremtéséért.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában