Adó

2024.02.01. 12:49

Súlyos összegekbe kerülhetnek a késve kiállított számlák

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemző rendszerén fennakadt az az ingatlan-bérbeadással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég, amelynek az áfabevallása az Online Számla rendszer adataihoz képest kevesebb fizetendő adót tartalmazott.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Az áfabevalláshoz kapcsolódó számlákat, szerződéseket, teljesítésigazolási dokumentumokat bekérték és megvizsgáltak a revizorok, majd összevetették azokat az Online Számla rendszer adataival, és komoly ellentmondásokat állapítottak meg. Több olyan számlát is találtak, melyeket az adózó a bevallás benyújtása után bocsátott ki, és töltött fel az Online Számla rendszerbe, holott azok teljesítési időpontjai az adott bevallási időszakra vonatkoztak.

A revizorok jelzésére az adózó önellenőrzést nyújtott be, amiben több mint 6 millió forinttal több befizetendő adót tüntetett fel.

A számla szabályszerű kiállítására általános esetben 8 napot biztosít az áfatörvény, melyre azért is kell kiemelten figyelnie egy vállalkozásnak, mert a számlakibocsátási kötelezettség késedelmes teljesítése természetes személyek esetén akár számlánként kétszázezer, nem természetes személyek esetén akár számlánként félmillió forint mulasztási bírságot is maga után vonhat. -olvasható a NAV sajtóközleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában