Időjárás

2023.07.25. 08:07

Az ország felére kiadták a legmagasabb fokú, vörös riasztást

Még rosszabb időjárás váltja fel a kánikulát.

Szon.hu

Még rosszabb időjárás váltja fel a kánikulát.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Hétfő este elérte Magyarországot a hidegfront, amely mentén kedden egyre több helyen kell számítani heves zivatarokra. Főképp az ország délkeleti felén és északkeleten alkalmasak a feltételek a zivatarok rendszerbe szerveződésére, amit erősen viharos, károkozó - óránként 100-120 kilométeres sebességű - szélrohamok, 2-5 centiméteres méretű jég és akár 40 milliméternél több csapadékot hozó felhőszakadás kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye területére piros fokozatú figyelmeztetést adott ki keddre. A csapadék fokozatosan kelet felé tart, de éjszakára sem szűnik meg a zivatartevékenység. Az egyetlen jó hír, hogy mérséklődik a hőség, kedden már csak a délkeleti területeken haladhatja meg a középhőmérséklet a 25, néhol a 27 fokot. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.

Forrás: Forrás: ripost.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol erős szél várható, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre. Ahol felhőszakadás veszélye forog fenn, érdemes áramtalanítani a pincéket és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. A jégeső ellen az autókat pokróccal vagy gumiszőnyeggel védhetik a tulajdonosok, továbbá azzal, ha nem fák alá parkolnak. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy álljon félre, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, hogy ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón. - olvasható a ripost.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában