Hétvégi viharkárok

2019.07.29. 08:00

Dűtött-borított a vihar a megyében, tetőbe csapott a villám

A szeszélyes és kiszámíthatatlan időjárás egyre több kárt okoz a megyében.

A közel száz segélyhívásból a legtöbb Nyírlugosról és Nyíregyházáról futott be a hétvégén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A tűzoltók elöntött pincéket szivattyúztak, kidőlt fákat távolítottak el közutakról és épületekről. Szerencsére nem volt akkora vihar mint bő egy hónappal ezelőtt, de házakat most is rongált meg az erős szél és az eső: Nagykállóban egy közel száz négyzetméteres családi ház tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék egyes ingatlanoknál a padlásteret sem kímélte, beázások miatt többször vonultak a tűzoltóegységek.

Melléképület tetőszerkezetébe csapott villám és kapott lángra Aranyosapátiban vasárnap. A kisvárdai hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a tüzet a tulajdonos eloltotta, az egységek utómunkálatokat végeztek.

– Közel száz segélyhívás érkezett a hétvégén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén átvonuló viharok miatt a katasztrófavédelmhez – közölte a megyei igazgatóság megbízott szóvivője, Dudás Szilvia, aki elmondta:

– A legtöbb esetben a hirtelen összegyűlt csapadékvizet kellett kezelniük, az épületekre, úttestre dőlt, illetve lehasadt faágakat eltávolítaniuk munkatársainknak, a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat is bevetettük a kárelhárításba. A legtöbb bejelentés Nyíregyházáról és Nyírlugosról érkezett. Nyírlugoson az Acsádi utcában ingatlanok tetőszerkezetei sérültek meg, volt, ahol a tűzfal is beomlott, egy lakóház kéménye veszélyesen megdőlt.

Közlekedési akadályok

Nyírbélteken fa ága hasadt le, és magával rántott egy villany­oszlopot. Nyíregyházán a Szegfű utcában személygépkocsi akadt el az összegyűlt csapadékvízben, a Zrínyi Ilona utcában lakás mennyezete ázott be a padlástérben összegyűlt esővíz miatt. Nagykállóban egy közel 100 négyzetméteres családi ház tetőszerkezetét bontotta meg a szél – összegezte a hétvégi károkat a megbízott sajtószóvivő.

 

Megóvták a templombelsőt

A pénteki nagy erejű és hosszan tartó vihar a külső felújítási munkák alatt álló kemecsei református templomot sem kímélte, a már megbontott bádogszerkezetét a hatalmas szél felgöngyölte, leszakította és a templomkertbe röpítette. A korábban lefedett és lebontott részen lévő fóliát tönkretette, amely nagy mértékű beázást okozott a templomhajóban. A belső tér megóvása érdekében a tűzoltók és a helyiek mindent megtettek, ideiglenesen lefóliázták a templomtetőt – tájékoztatta lapunkat az egyházközség.

 

KM


Katasztrófavédelmi összefoglaló:

Vasárnap huszonöt segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén átvonuló vihar okozta károk miatt. A legtöbb esetben épületekre, úttestre dőlt, illetve lehasadt faágak eltávolítását végezték a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Balkányban villanyvezetékre dőlt fa, amelyet a szakolyi önkormányzati és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétra és motoros láncfűrész segítségével távolítottak el. Ibrányban járókelőket veszélyeztető, Nyírlugoson melléképületre hasadt fa miatt avatkoztak be az ibrányi önkormányzati és a szakolyi önkormányzati tűzoltók. Mátészalkán társasház tetejét bontotta meg a szél, amelyet a mátészalkai és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétra segítségével állítottak ideiglenesen helyre. Tyukodon telefonvezetékre dőlt fa, a tyukodi önkéntesek motoros láncfűrésszel távolították el.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik