Ítélet

2019.10.24. 10:24

Fiktív rendezvényszervezésből akart pénzhez jutni – felfüggesztett börtönre ítélték

A Nyíregyházi Törvényszék 2019. október 24-én vesztegetés bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte B.J. vádlottat.

A tényállás szerint az Országos Roma Önkormányzat a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott.A vádlott 2018. március 24-én egy szabolcsi településen találkozott egy férfival, aki egy rendezvényszervezéssel foglalkozó Kft. részére végez munkát. A vádlott arról érdeklődött, hogy a cég az Országos Roma Önkormányzat részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, B.J. közölte, azt nem fogják megtartani.

A vádlott és a férfi ezután 2018. március 28-án ismét találkoztak, ekkor B.J. arra kérte, hogy a cég állítson ki egy 3,5 millió forint összegű számlát az Országos Roma Önkormányzat, mint megrendelő részére egy ténylegesen meg nem tartott rendezvényről. Azt mondta, hogy a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalja majd a Kft.-nek, melyből a férfi megtarthat 600.000 forintot, a többi pénzt pedig vissza kell adnia a vádlottnak. A férfi a vádlott ajánlatát nem fogadta el, beszélgetésükről hangfelvételt készített. A vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerte és tettét megbánta. Ez alapján a bíróság bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, előkészítő ülésen hozta meg ítéletét. A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a beismerő nyilatkozatát és a megbánó magatartást, továbbá a vádlott büntetlen előéletére tekintettel lehetőséget látott a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik