Tűz

2019.10.25. 17:30

Megelőzték a nagyobb bajt Beszterec ifjú hősei

Ha a leégett házban élő idős hölgynek nem segít Hamza Katalin és testvére, Hamza Tamás, a tűzoltósági közlemény utolsó mondata nem biztos, hogy így szólt volna...

„Beszterecen egy családi ház tetőszerkezete égett. A tűz következtében a födémszerkezet beomlott. A nyíregyházi hivatásos és az ibrányi önkormányzati tűzoltók több sugárral oltották el a tüzet, majd a tetőszerkezetet kéziszerszámokkal megbontották, az izzást parázslást megszüntették. A ház lakhatatlanná vált, az ott lakó felnőttek rokonoknál helyezkedtek el. A tűz keletkezési oka vélhetően elektromos zárlat, az áramszolgáltató az épületet a hálózatról leválasztotta. Személyi sérülés nem történt” – olvasható a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos közleményében, ám a puszta tények mögött jóval több lapul.

Fotó: levadaszva.hu

Ha a leégett házban élő idős hölgynek (akinek lánya már elindult dolgozni a tűz keletkezésekor, a szerk.) nem segít Hamza Katalin és testvére, Hamza Tamás, a tűzoltósági közlemény utolsó mondata nem biztos, hogy így szólt volna...

Valaki kiabált

Hamza Katalin megkeresésünkre felidézte a történteket. – Testvéremmel éppen a 6 óra 20-as buszhoz sétáltunk, már a Táncsics utcában jártunk, amikor hallottuk, hogy valaki kiabál – kezdte az eset részletezését Katalin, aki a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma kilencedik évfolyamos tanulója, cukrásznak készül.

Nem volt ez mindig így, hisz mint az a beszélgetésünk során kiderült, a besztereci fiatal kisgyerekként tűzoltó szeretett volna lenni, ám az egyik akkori tanárnője lebeszélte róla, mondván, hogy a nőket nem engedik „terepre”, csak irodai munkát adnak nekik. A gyermekkori álmok így nem teljesülhettek, ám az élet nagy rendező, s most a sors úgy akarta, hogy a besztereci lány kaphasson egy kis ízelítőt a lánglovagok életéből. De térjünk csak vissza a csütörtök reggeli eseményekhez.

Hamza Katalin | Fotó: Sipeki Péter

– Odafutottunk a hang forrásához, s láttuk, ahogy az idős hölgy, aki egyébként a sógornőm dédnagymamája, a kertkapuban segítségért kiabál, a lakás egyik ablaka pedig ontja magából a füstöt. Az asszonyon csak egy hálóing volt, ezért levettem a kabátom és ráadtam. Meglehetősen sokkos állapotban volt, ám azt el tudta mondani nekünk, hogy lángra kapott a konyha. Azonnal hívtam a 112-es telefonszámot, majd a hozzátartozókat, akik úgy öt percen belül ott is voltak, rá vagy húsz percre pedig a tűzoltók is megérkeztek, akik azonnal el is kezdték az oltást – idézte fel emlékeit Katalin, majd hozzátette: a történtek miatt nem érték el a 6 óra 20-as buszt, csak a 8 óra 3 perckor induló járatra tudtak felszállni, így nem értek be a becsengetésre.

– Természetesen a tanárok elnézték nekem a késést, az osztályfőnököm és az osztálytársak rendkívül büszkék voltak rám, ahogy persze én is magamra. Ha legközelebb hasonló helyzetbe kerülnék, akkor sem tennék másként. Valamiért szeretek segíteni az embereknek, kiskorom óta ilyen vagyok – mondta lapunknak Beszterec ifjú hőse, s azt már csak mi tesszük hozzá: Isten tartsa meg ezt a jó szokását!

TG

Ezek is érdekelhetik