Ítélet

2019.11.20. 11:06

Aranyat ígért, 172 rendbeli csalás miatt ítélték el

A Nyíregyházi Törvényszék 2019. november 19-én részben megváltoztatta az Sz. A. Á. vádlottal szemben hozott elsőfokú ítéletet.

Forrás: Illusztráció / Pixabay

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. március 12-én a férfit 172 rendbeli csalás bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, kötelezte 18 206 130 forint és 61 686,45 Euro kártérítés megfizetésére a sértettek felé, valamint 18 280 029 forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A másodfokú bíróság döntése a vádlottal szemben kiszabott büntetés mértékét nem érintette, de az Euróban kiszabott kártérítések összegét forintban állapította meg és a vagyonelkobzás összegét 23 000 681 forintra felemelte. Emellett a törvényszék további 11 magánszemély és egy cég kártérítési igényét is megalapozottnak találta, részükre összesen 106 512 137 forint kártérítést állapított meg.

Az ügyészség az elsőfokú ítélettel szembeni fellebbezésében a kiszabott börtönbüntetés súlyosítását indítványozta. Ezt a törvényszék azért nem tartotta megalapozottnak, mert enyhítő körülményként figyelembe vette a vádlott együttműködő magatartását, beismerő vallomását. A vádlott ezzel a magatartásával gyorsította az eljárást, mert nem volt szükség 176 tanú kihallgatására és 821 tanúvallomás felolvasására a tárgyaláson.

A tényállás szerint a vádlott 2011-ben egy arany befektetésekkel foglalkozó céget alapított, és szállodákban, éttermekben szervezett rendezvényeket azért, hogy ügyfeleket toborozzon. A hálózatépítőként regisztráló személyeknek belépésként 700 eurot, a cég működési rendszerét tartalmazó kézikönyvért 110 eurót kellett fizetni. Ezen kívül havonta 100 eurót fizettek azért, hogy a beszervezett ügyfelek után jutalékot kaphassanak.

Az üzletkötők többsége saját családtagjait is meggyőzte a befektetés előnyeiről, ugyanis a vádlottól kapott információk alapján azt hitték, hogy a cég jól működik, nagy mennyiségű aranykészlettel rendelkezik. Az üzletkötők viszonylag hamar észlelték, hogy a beszervezett ügyfelek után nem kapják meg a megígért jutalékot, így a tevékenységgel felhagytak.

A vádlott ügyelt arra, hogy a cég vezető tisztségviselőjeként olyan személyt jegyezzenek be, aki csupán papíron vezeti a céget, a tényleges irányítás folyamatosan az ő kezében maradt. A vádlott a befizetett pénzösszegeknek csak kis részéért vásárolt aranyat, s annak is csak egy részét küldte ki a sértetteknek. Cselekményével közel 170 sértettet ejtett tévedésbe, s összesen mintegy 170 millió forint kárt okozott.

Az ítélet jogerős.

- dr. Deák Andrea, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában